Dat bleek op een zitting van het Gentse hof van assisen voor de afhandeling van de burgerlijke belangen in de zaak.

De nabestaanden van de overleden slachtoffers die door het kantoor van Jef Vermassen vertegenwoordigd worden, vragen een bedrag van gemiddeld elk 60.000 euro morele schadevergoeding.

Indicatieve tabel
Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, betwist de bedragen. "De morele vergoeding mag niet gemeten worden aan de aard of de oorzaak van het verlies. Men vraagt 60.000 euro voor het overlijden van een echtgenoot, terwijl de indicatieve tabel 12.500 euro naar voren schuift", pleitte Haentjens.

De burgerlijke partijen stellen dat van de indicatieve tabellen, de lijst van forfaitaire schadevergoedingen, kan afgeweken worden wegens het uitzonderlijke leed dat de feiten veroorzaakten.

Alle slachtoffers vragen samen een voorlopig bedrag van meer dan 1,5 miljoen euro aan schadevergoedingen. "Mijn cliënt kan dat nooit betalen en het fonds voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zal moeten tussenkomen", zei advocaat Jaak Haentjens na afloop van de zitting.

'Bedragen zijn te hoog en zijn ongenuanceerd'

"De bedragen zijn te hoog en zijn ongenuanceerd. De indicatieve tabellen kunnen ook hier gehanteerd worden. We stellen ons ook vragen bij de morele schade die geleden zou zijn door kinderen, soms nog geen jaar oud, die al slapend uit de crèche gehaald zijn."
Het hof van assisen zal zich op 30 september uitspreken over de schadevergoedingen. De debatten worden pas volgende week gesloten. Er is nog discussie over de schadevordering van een agent van de lokale politie van Dendermonde, die mee de vaststellingen deed in het kinderdagverblijf en als slachtofferbejegenaar werkte.

De advocaat van de politieman vraagt een provisionele schadevergoeding van 145.000 euro, het hoogste bedrag van alle vorderingen.

Posttraumatische stressstoornis

"Mijn cliënt lijdt aan PTSS (posttraumatische stressstoornis) en heeft 40 procent blijvende invaliditeit door de feiten", zegt advocaat Siegfried De Mulder. Er is echter onduidelijkheid of de man effectief in de crèche aanwezig was na de feiten. Haentjens wil dat de eis afgewezen wordt, omdat de schade niet aan een misdrijf gepleegd door Kim De Gelder kan gelinkt worden.

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009.

Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard.

De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. (Belga/TE)

Dat bleek op een zitting van het Gentse hof van assisen voor de afhandeling van de burgerlijke belangen in de zaak. De nabestaanden van de overleden slachtoffers die door het kantoor van Jef Vermassen vertegenwoordigd worden, vragen een bedrag van gemiddeld elk 60.000 euro morele schadevergoeding. Indicatieve tabel Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, betwist de bedragen. "De morele vergoeding mag niet gemeten worden aan de aard of de oorzaak van het verlies. Men vraagt 60.000 euro voor het overlijden van een echtgenoot, terwijl de indicatieve tabel 12.500 euro naar voren schuift", pleitte Haentjens. De burgerlijke partijen stellen dat van de indicatieve tabellen, de lijst van forfaitaire schadevergoedingen, kan afgeweken worden wegens het uitzonderlijke leed dat de feiten veroorzaakten. Alle slachtoffers vragen samen een voorlopig bedrag van meer dan 1,5 miljoen euro aan schadevergoedingen. "Mijn cliënt kan dat nooit betalen en het fonds voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zal moeten tussenkomen", zei advocaat Jaak Haentjens na afloop van de zitting. 'Bedragen zijn te hoog en zijn ongenuanceerd'"De bedragen zijn te hoog en zijn ongenuanceerd. De indicatieve tabellen kunnen ook hier gehanteerd worden. We stellen ons ook vragen bij de morele schade die geleden zou zijn door kinderen, soms nog geen jaar oud, die al slapend uit de crèche gehaald zijn." Het hof van assisen zal zich op 30 september uitspreken over de schadevergoedingen. De debatten worden pas volgende week gesloten. Er is nog discussie over de schadevordering van een agent van de lokale politie van Dendermonde, die mee de vaststellingen deed in het kinderdagverblijf en als slachtofferbejegenaar werkte. De advocaat van de politieman vraagt een provisionele schadevergoeding van 145.000 euro, het hoogste bedrag van alle vorderingen. Posttraumatische stressstoornis"Mijn cliënt lijdt aan PTSS (posttraumatische stressstoornis) en heeft 40 procent blijvende invaliditeit door de feiten", zegt advocaat Siegfried De Mulder. Er is echter onduidelijkheid of de man effectief in de crèche aanwezig was na de feiten. Haentjens wil dat de eis afgewezen wordt, omdat de schade niet aan een misdrijf gepleegd door Kim De Gelder kan gelinkt worden. Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. (Belga/TE)