De Antwerpse Joodse gemeenschap ziet het voornemen van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), om op termijn tot een totaalverbod op onverdoofd slachten te komen, niet zitten, laat het Forum der Joodse Organisaties (FJO) weten.

Geen alternatief

En hoewel 'we ons momenteel niet bedreigd voelen door de plannen van Weyts', waarschuwt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, de minister in erg duidelijke taal in De Standaard. 'Voor moslims kan verdoofd slachten ook. Wij hebben géén alternatief. Een verbod op onverdoofd slachten, komt dus neer op het wegpesten van de joden. De laatste die ons zo'n verbod heeft opgelegd, was Adolf Hitler.'

Volgens de spreekbuis van de joodse gemeenschap zou dit in het ergste geval 'het einde van de joodse gemeenschap' betekenen.

Al voegt hij er wel aan toe dat dit geen dreigement is. 'Het is gewoon de waarheid. Maar ik zou het spijtig vinden, mocht het ooit zover komen.'

Pijnprikkels meteen weggenomen

Freilich legt in de krant ook de nadruk op een voor hem erg belangrijk punt. 'Een koosjere slachting of sjechita valt niet te vergelijken met een tijdelijke islamitische slachtvloer.' Hij legt uit dat bij de joden het ritueel slachten moet gebeuren door een joodse slager. 'We slachten heel zuiver. Alles gebeurt in één snelle handeling, daardoor worden de pijnprikkels meteen weggenomen.' Omdat het dier dus veel bloed verliest, is het onmiddellijk dood.

'Als het dier lijdt, wordt er geen koosjerheidscertificaat afgeleverd', klinkt het.

CD&V weigert algemeen verbod

Maar Freilicht hoeft niet onmiddellijk te vrezen. Een verbod op onverdoofd slachten zal niet onmiddellijk voor deze legislatuur zijn. Binnen de Vlaamse meerderheid stuit Weyts op een njet van CD&V en ook Open VLD is niet voor het voorstel gewonnen.

'Weyts wil veel verder gaan dan de Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in erkende slachthuizen. Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden', stelt CD&V-parlementslid Sonja Claes. (AVE)

De Antwerpse Joodse gemeenschap ziet het voornemen van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), om op termijn tot een totaalverbod op onverdoofd slachten te komen, niet zitten, laat het Forum der Joodse Organisaties (FJO) weten. En hoewel 'we ons momenteel niet bedreigd voelen door de plannen van Weyts', waarschuwt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, de minister in erg duidelijke taal in De Standaard. 'Voor moslims kan verdoofd slachten ook. Wij hebben géén alternatief. Een verbod op onverdoofd slachten, komt dus neer op het wegpesten van de joden. De laatste die ons zo'n verbod heeft opgelegd, was Adolf Hitler.'Volgens de spreekbuis van de joodse gemeenschap zou dit in het ergste geval 'het einde van de joodse gemeenschap' betekenen. Al voegt hij er wel aan toe dat dit geen dreigement is. 'Het is gewoon de waarheid. Maar ik zou het spijtig vinden, mocht het ooit zover komen.'Freilich legt in de krant ook de nadruk op een voor hem erg belangrijk punt. 'Een koosjere slachting of sjechita valt niet te vergelijken met een tijdelijke islamitische slachtvloer.' Hij legt uit dat bij de joden het ritueel slachten moet gebeuren door een joodse slager. 'We slachten heel zuiver. Alles gebeurt in één snelle handeling, daardoor worden de pijnprikkels meteen weggenomen.' Omdat het dier dus veel bloed verliest, is het onmiddellijk dood. 'Als het dier lijdt, wordt er geen koosjerheidscertificaat afgeleverd', klinkt het. Maar Freilicht hoeft niet onmiddellijk te vrezen. Een verbod op onverdoofd slachten zal niet onmiddellijk voor deze legislatuur zijn. Binnen de Vlaamse meerderheid stuit Weyts op een njet van CD&V en ook Open VLD is niet voor het voorstel gewonnen.'Weyts wil veel verder gaan dan de Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in erkende slachthuizen. Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden', stelt CD&V-parlementslid Sonja Claes. (AVE)