Afgelopen zomer groeide de vrees dat jihadisten zich onder de vluchtelingen uit Syrië en Irak zouden mengen om zo ongemerkt Europa binnen te raken. Een voorlopig ongegronde vrees, de veiligheidsdiensten hebben nog geen enkele jihadist gevonden in de vluchtelingenstroom in ons land. Dat schrijft De Morgen.

Sympathie IS

Op sociale media als Facebook doken enkele maanden geleden foto's op van asielzoekers in Griekenland die herkend werden als leden van milities in Syrië, zoals het (relatief gematigde) Vrije Syrische Leger en het Al-Nusra Front. Enkele waarnemers met kennis ter zake die Knack.be liet reageren op die informatie, achtten de kans reëel dat jihadisten zouden proberen om via de vluchtelingenstroom Europa en België binnen te komen. Al benadrukten ze dat het zeker niet om grote getallen zou gaan.

Maar tot op heden hebben de veiligheidsdiensten nog geen enkele jihadist (of potentiële jihadist) opgepakt. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'Er is niemand gevonden van wie er aanwijzingen waren dat ze sympathie hadden voor de terreurgroep IS', aldus zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck in de krant.

Mazen van het net

In september kreeg Staatsveiligheid meer middelen ter beschikking om beter te kunnen screenen. 14 extra personen werden aan het team toegevoegd. Zij zouden wel al mensen gecontroleerd hebben die in de databank van de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst of de Algemene Nationale Gegevens-databank van de politie voorkwamen. 'Maar het is niet omdat je op een van die lijsten staat, dat je meteen zware crimineel bent', klinkt het.

Al geeft Van Raemdonck toe dat de screening niet 100 procent waterdicht is. 'Mensen kunnen altijd door de mazen van het net glippen.'

Istanbul

De zelfmoordterrorist die zich dinsdag heeft opgeblazen in het toeristische hart van Istanbul was sinds deze maand geregistreerd als vluchteling in Turkije. Nabil Fadli (27) kwam op 5 januari in Turkije aan vanuit Syrië en registreerde zich in Istanbul. Daar werden zijn vingerafdrukken genomen, aldus het Turks persbureau Dohan. (AVE)

Afgelopen zomer groeide de vrees dat jihadisten zich onder de vluchtelingen uit Syrië en Irak zouden mengen om zo ongemerkt Europa binnen te raken. Een voorlopig ongegronde vrees, de veiligheidsdiensten hebben nog geen enkele jihadist gevonden in de vluchtelingenstroom in ons land. Dat schrijft De Morgen. Op sociale media als Facebook doken enkele maanden geleden foto's op van asielzoekers in Griekenland die herkend werden als leden van milities in Syrië, zoals het (relatief gematigde) Vrije Syrische Leger en het Al-Nusra Front. Enkele waarnemers met kennis ter zake die Knack.be liet reageren op die informatie, achtten de kans reëel dat jihadisten zouden proberen om via de vluchtelingenstroom Europa en België binnen te komen. Al benadrukten ze dat het zeker niet om grote getallen zou gaan. Maar tot op heden hebben de veiligheidsdiensten nog geen enkele jihadist (of potentiële jihadist) opgepakt. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'Er is niemand gevonden van wie er aanwijzingen waren dat ze sympathie hadden voor de terreurgroep IS', aldus zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck in de krant. In september kreeg Staatsveiligheid meer middelen ter beschikking om beter te kunnen screenen. 14 extra personen werden aan het team toegevoegd. Zij zouden wel al mensen gecontroleerd hebben die in de databank van de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst of de Algemene Nationale Gegevens-databank van de politie voorkwamen. 'Maar het is niet omdat je op een van die lijsten staat, dat je meteen zware crimineel bent', klinkt het. Al geeft Van Raemdonck toe dat de screening niet 100 procent waterdicht is. 'Mensen kunnen altijd door de mazen van het net glippen.' De zelfmoordterrorist die zich dinsdag heeft opgeblazen in het toeristische hart van Istanbul was sinds deze maand geregistreerd als vluchteling in Turkije. Nabil Fadli (27) kwam op 5 januari in Turkije aan vanuit Syrië en registreerde zich in Istanbul. Daar werden zijn vingerafdrukken genomen, aldus het Turks persbureau Dohan. (AVE)