Tussen 1997 en 2017 was Ethiopië met ruime voorsprong het populairste adoptieland voor Vlaanderen. In totaal kwamen 936 kinderen naar hier. De vraag is of dat telkens correct gebeurde. Afgelopen weekend onthulde een 17-jarig meisje uit Denderleeuw nog hoe er in haar dossier van begin tot einde gelogen is. De Vlaamse overheid sluit niet uit dat er nog slachtoffers zijn. 'Die garantie geven is zeer moeilijk', klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen 'begrijpt dat het artikel veel vragen oproept bij adoptieouders en geadopteerden en dat dit voor ongerustheid zorgt'. De CD&V-minister zegt ook dat mensen bij vragen of twijfels kunnen aankloppen bij de betrokken adoptiedienst of het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). 'De laatste jaren worden we geconfronteerd met verhalen waaruit blijkt dat adopties in het verleden niet in alle gevallen correct verlopen zijn', erkent Vandeurzen. De regels zijn wel verstrengd, maar toch wordt interlandelijke adoptie 'in een negatief daglicht geplaatst'. 'Bijgevolg stellen veel geadopteerden zich vragen bij hun herkomst', klinkt het.

Volgens Vandeurzen stelt de problematiek zich zeker niet alleen in Vlaanderen. Zo hebben Zwitserland, Nederland en Zweden al beslist om adoptiepraktijken uit het verleden onder de loep te nemen. 'Zo'n onderzoek is vooralsnog de enige mogelijkheid om meer zicht te krijgen op waar het in het verleden is misgelopen. Ook wij nemen deze zorg ter harte en bekijken op welke manier we meer duidelijkheid kunnen brengen over adoptiepraktijken uit het verleden', besluit de CD&V-minister.

Tussen 1997 en 2017 was Ethiopië met ruime voorsprong het populairste adoptieland voor Vlaanderen. In totaal kwamen 936 kinderen naar hier. De vraag is of dat telkens correct gebeurde. Afgelopen weekend onthulde een 17-jarig meisje uit Denderleeuw nog hoe er in haar dossier van begin tot einde gelogen is. De Vlaamse overheid sluit niet uit dat er nog slachtoffers zijn. 'Die garantie geven is zeer moeilijk', klinkt het in Het Laatste Nieuws. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen 'begrijpt dat het artikel veel vragen oproept bij adoptieouders en geadopteerden en dat dit voor ongerustheid zorgt'. De CD&V-minister zegt ook dat mensen bij vragen of twijfels kunnen aankloppen bij de betrokken adoptiedienst of het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). 'De laatste jaren worden we geconfronteerd met verhalen waaruit blijkt dat adopties in het verleden niet in alle gevallen correct verlopen zijn', erkent Vandeurzen. De regels zijn wel verstrengd, maar toch wordt interlandelijke adoptie 'in een negatief daglicht geplaatst'. 'Bijgevolg stellen veel geadopteerden zich vragen bij hun herkomst', klinkt het. Volgens Vandeurzen stelt de problematiek zich zeker niet alleen in Vlaanderen. Zo hebben Zwitserland, Nederland en Zweden al beslist om adoptiepraktijken uit het verleden onder de loep te nemen. 'Zo'n onderzoek is vooralsnog de enige mogelijkheid om meer zicht te krijgen op waar het in het verleden is misgelopen. Ook wij nemen deze zorg ter harte en bekijken op welke manier we meer duidelijkheid kunnen brengen over adoptiepraktijken uit het verleden', besluit de CD&V-minister.