De PS moet haar defensieve houding loslaten en durven kiezen voor hervorming. Tegelijk moet de N-VA bereid zijn de Franstaligen de verzekeringsmechanismen te bieden dat ze niet gepluimd zullen worden. Dat zegt SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke vrijdag in De Morgen.

Vandenbroucke ergert er zich aan dat het lopende debat over de herziening van de financieringswet, die de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten regelt, te veel gevoerd wordt als een 'zero sum game' waarbij de ene verliest wat de andere wint.

'Zolang we dat doen en enkel met onze eigen centen bezig zijn, zijn we gedoemd om te mislukken', zo waarschuwt hij in de krant. 'De missie moet niet zijn 'I want my money back', maar wel 'il faut que ça bouge'.

Om een doorbraak te forceren in de communautaire discussies moeten de Vlamingen voldoende verzekeringsmechanismen inbouwen tegen de verarming van Wallonië en Brussel, zo zegt Vandenbroucke.

'Anders zullen de Franstaligen nooit het risico willen nemen van een nieuw bestel'. Maar de PS moet volgens hem ook durven springen. 'Als er niet een minimale bereidheid is om dat risico te nemen, dan zul je ze zelfs met de beste verzekering niet kunnen overtuigen', aldus Vandenbroucke.

Verstoten kind

De Vlaamse socialist benadrukt dat het Belgisch model hervormingen nodig heeft. 'Maar de Vlamingen moeten ook stoppen zich het verstoten kind van België te voelen en met een soort van revanche dromen dat er ooit een eigen Vlaamse natie zal zijn. Die zal er niet zijn', zo luidt het in De Morgen.

Dat heeft volgens Vandenbroucke alles te maken met Brussel. 'Vlaanderen heeft een rol te spelen in een gebied waar we samenleven met mensen die voor een stuk in een andere gemeenschap leven. Als je Brussel niet wilt opgeven, en ik wil dat niet, dan weet je dat je voor die gemeenschap nooit een eigen sociale zekerheid moet organiseren'.

De PS moet haar defensieve houding loslaten en durven kiezen voor hervorming. Tegelijk moet de N-VA bereid zijn de Franstaligen de verzekeringsmechanismen te bieden dat ze niet gepluimd zullen worden. Dat zegt SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke vrijdag in De Morgen.Vandenbroucke ergert er zich aan dat het lopende debat over de herziening van de financieringswet, die de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten regelt, te veel gevoerd wordt als een 'zero sum game' waarbij de ene verliest wat de andere wint. 'Zolang we dat doen en enkel met onze eigen centen bezig zijn, zijn we gedoemd om te mislukken', zo waarschuwt hij in de krant. 'De missie moet niet zijn 'I want my money back', maar wel 'il faut que ça bouge'. Om een doorbraak te forceren in de communautaire discussies moeten de Vlamingen voldoende verzekeringsmechanismen inbouwen tegen de verarming van Wallonië en Brussel, zo zegt Vandenbroucke.'Anders zullen de Franstaligen nooit het risico willen nemen van een nieuw bestel'. Maar de PS moet volgens hem ook durven springen. 'Als er niet een minimale bereidheid is om dat risico te nemen, dan zul je ze zelfs met de beste verzekering niet kunnen overtuigen', aldus Vandenbroucke. Verstoten kind De Vlaamse socialist benadrukt dat het Belgisch model hervormingen nodig heeft. 'Maar de Vlamingen moeten ook stoppen zich het verstoten kind van België te voelen en met een soort van revanche dromen dat er ooit een eigen Vlaamse natie zal zijn. Die zal er niet zijn', zo luidt het in De Morgen.Dat heeft volgens Vandenbroucke alles te maken met Brussel. 'Vlaanderen heeft een rol te spelen in een gebied waar we samenleven met mensen die voor een stuk in een andere gemeenschap leven. Als je Brussel niet wilt opgeven, en ik wil dat niet, dan weet je dat je voor die gemeenschap nooit een eigen sociale zekerheid moet organiseren'.