Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) benadrukt dat de intussen veelbesproken vergunningsaanvraag voor een windmolenpark op zee van de nv Norther alle normale procedures doorlopen heeft.

Dat sp.a-minister Johan Vande Lanotte hem zou gevraagd hebben zomaar te tekenen, is manifest onjuist, aldus zijn woordvoerster. "Het gebruik van de term 'in opdracht' is doodnormaal als je tekent terwijl je niet de bevoegde minister bent."

Het boek "De keizer van Oostende" over Vande Lanotte deed heel wat stof opwaaien. Het begint met de vaststelling dat het ministerieel besluit van 18 januari over de bouw- en exploitatievergunning voor een windmolenpark op zee aan de nv Norther niet door minister van Noordzee Vande Lanotte getekend werd, maar "in opdracht" door staatssecretaris voor Energie Wathelet.

"Vande Lanotte heeft het dossier aan ons doorgegeven om belangenvermenging te vermijden en transparant te werken", aldus het kabinet-Wathelet. "Wij hebben dat hele dossier laten analyseren door de administratie, zoals dat steeds gebeurt. En op basis daarvan hebben we dan beslist."

Een specifieke vraag of druk van de kant van Vande Lanotte was er niet, luidt het nadrukkelijk. Dat het ministerieel besluit spreekt van een ondertekening "in opdracht" van de sp.a-minister, is simpelweg de normale gang van zaken wanneer leden van de regering iets tekenen waarvoor ze strikt genomen niet bevoegd zijn. Dat Vande Lanotte daarvoor naar Wathelet kwam, vindt diens kabinet maar logisch. "Wij zijn bevoegd voor het hele directoraat-generaal Milieu, behalve voor de Noordzee."

Beide regeringsleden hadden intussen al kort contact over de aantijgingen in het boek. "De cover van het boek is de handtekening van Wathelet", verduidelijkt zijn woordvoerster nog. "Vande Lanotte heeft hem dus gezegd: 'sorry dat je hierin vermengd zit'." (Belga/INM)

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) benadrukt dat de intussen veelbesproken vergunningsaanvraag voor een windmolenpark op zee van de nv Norther alle normale procedures doorlopen heeft. Dat sp.a-minister Johan Vande Lanotte hem zou gevraagd hebben zomaar te tekenen, is manifest onjuist, aldus zijn woordvoerster. "Het gebruik van de term 'in opdracht' is doodnormaal als je tekent terwijl je niet de bevoegde minister bent." Het boek "De keizer van Oostende" over Vande Lanotte deed heel wat stof opwaaien. Het begint met de vaststelling dat het ministerieel besluit van 18 januari over de bouw- en exploitatievergunning voor een windmolenpark op zee aan de nv Norther niet door minister van Noordzee Vande Lanotte getekend werd, maar "in opdracht" door staatssecretaris voor Energie Wathelet. "Vande Lanotte heeft het dossier aan ons doorgegeven om belangenvermenging te vermijden en transparant te werken", aldus het kabinet-Wathelet. "Wij hebben dat hele dossier laten analyseren door de administratie, zoals dat steeds gebeurt. En op basis daarvan hebben we dan beslist." Een specifieke vraag of druk van de kant van Vande Lanotte was er niet, luidt het nadrukkelijk. Dat het ministerieel besluit spreekt van een ondertekening "in opdracht" van de sp.a-minister, is simpelweg de normale gang van zaken wanneer leden van de regering iets tekenen waarvoor ze strikt genomen niet bevoegd zijn. Dat Vande Lanotte daarvoor naar Wathelet kwam, vindt diens kabinet maar logisch. "Wij zijn bevoegd voor het hele directoraat-generaal Milieu, behalve voor de Noordzee." Beide regeringsleden hadden intussen al kort contact over de aantijgingen in het boek. "De cover van het boek is de handtekening van Wathelet", verduidelijkt zijn woordvoerster nog. "Vande Lanotte heeft hem dus gezegd: 'sorry dat je hierin vermengd zit'." (Belga/INM)