Volgens voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zijn er weinig inhoudelijke drijfveren achter de huidige toenadering tussen N-VA, CD&V en Open VLD aan de onderhandelingstafel. "Ik denk dat men gewoon de gemeenteraadsverkiezingen aan het voorbereiden is".

Dat zei Vande Lanotte maandagochtend op Radio 1.

N-VA-voorzitter Bart De Wever drukte afgelopen weekend voor het eerst onomwonden zijn voorkeur uit voor een federale coalitie met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open VLD. Ook zijn partijgenoot Ben Weyts vindt dat "een logische keuze in functie van de slagkracht van de volgende regering", aangezien de drie partijen "zowel communautair als sociaaleconomisch het dichtst bij mekaar aanleunen".

Volgens Vande Lanotte zijn dat slechts voorwendsels. In zijn ogen zijn N-VA en PS "de laatste twee à drie weken opnieuw in stratego vervallen" en is ook de centrumrechtse toenadering aan Vlaamse kant slechts een strategie om het "sterke bestuur" van SP.A in heel wat steden volgend jaar te kunnen breken.

De socialist wijst erop dat de N-VA zich door die keuze volledig afhankelijk maakt van de MR. Nochtans acht hij de kans klein dat de Franstalige liberalen - met het FDF van Olivier Maingain - een akkoord over BHV zullen goedkeuren.

Akkoord veraf

Nog op Radio 1 erkende Weyts dat een communautair akkoord nog veraf ligt, hoewel zijn partij aandringt op de benoeming van een formateur. "Een doorbraak voor de zomer is verre van zeker, maar ik denk dat het mogelijk is dat je tenminste het initiatief kunt nemen inzake partnerkeuze en de aanduiding van een formateur", zegt hij.

Intussen houdt de koning het ontslag van onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) nog steeds in beraad en zet hij zijn consultatieronde voort. (Belga/KVDA)

Volgens voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zijn er weinig inhoudelijke drijfveren achter de huidige toenadering tussen N-VA, CD&V en Open VLD aan de onderhandelingstafel. "Ik denk dat men gewoon de gemeenteraadsverkiezingen aan het voorbereiden is". Dat zei Vande Lanotte maandagochtend op Radio 1. N-VA-voorzitter Bart De Wever drukte afgelopen weekend voor het eerst onomwonden zijn voorkeur uit voor een federale coalitie met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open VLD. Ook zijn partijgenoot Ben Weyts vindt dat "een logische keuze in functie van de slagkracht van de volgende regering", aangezien de drie partijen "zowel communautair als sociaaleconomisch het dichtst bij mekaar aanleunen". Volgens Vande Lanotte zijn dat slechts voorwendsels. In zijn ogen zijn N-VA en PS "de laatste twee à drie weken opnieuw in stratego vervallen" en is ook de centrumrechtse toenadering aan Vlaamse kant slechts een strategie om het "sterke bestuur" van SP.A in heel wat steden volgend jaar te kunnen breken. De socialist wijst erop dat de N-VA zich door die keuze volledig afhankelijk maakt van de MR. Nochtans acht hij de kans klein dat de Franstalige liberalen - met het FDF van Olivier Maingain - een akkoord over BHV zullen goedkeuren. Akkoord veraf Nog op Radio 1 erkende Weyts dat een communautair akkoord nog veraf ligt, hoewel zijn partij aandringt op de benoeming van een formateur. "Een doorbraak voor de zomer is verre van zeker, maar ik denk dat het mogelijk is dat je tenminste het initiatief kunt nemen inzake partnerkeuze en de aanduiding van een formateur", zegt hij. Intussen houdt de koning het ontslag van onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) nog steeds in beraad en zet hij zijn consultatieronde voort. (Belga/KVDA)