Sinds december heeft een nieuwe drugsbende in de Grondelswijk in Kuregem (Anderlecht) een nieuwe tactiek: elektriciteitskasten saboteren en een hele wijk in het donker zetten om ongehinderd louche zaakjes te kunnen doen, schrijven De Standaard en het Nieuwsblad.

"Drie weken lang moesten we er elke dag de elektriciteitskasten herstellen", zegt Philippe Massart van netbeheerder Sibelga.

Salpeterzuur

Om het vandalisme te bestrijden, ging Sibelga op zoek naar een oplossing. "Maar op de hele markt vonden we geen enkel type kast dat veilig genoeg is. Want zelfs al betonneren we die kast, dan nog kunnen ze die kapot krijgen", zegt Massart. "Daarom is nu besloten de nieuwe kasten ofwel drie verdiepingen hoog op te hangen ofwel in de grond te graven."

Daarvoor zullen ze alleszins diep genoeg moeten graven, want een eerder experiment liep al fout af. Criminelen hadden achterhaald waar de kast begraven zat en goten op die plek salpeterzuur. Dat beet zich de grond in, door de kast heen en beschadigde alsnog de elektrische schakelingen. Resultaat: weer geen straatverlichting.

Politiecontroles

Burgemeester Eric Thomas (PS) hoopt dat het ophangen en ingraven van de elektriciteitskasten het probleem zal oplossen. "Ik heb de politiecontroles ook opgedreven, waardoor er nu minder klachten komen." (Belga/TV)

Sinds december heeft een nieuwe drugsbende in de Grondelswijk in Kuregem (Anderlecht) een nieuwe tactiek: elektriciteitskasten saboteren en een hele wijk in het donker zetten om ongehinderd louche zaakjes te kunnen doen, schrijven De Standaard en het Nieuwsblad. "Drie weken lang moesten we er elke dag de elektriciteitskasten herstellen", zegt Philippe Massart van netbeheerder Sibelga.Salpeterzuur Om het vandalisme te bestrijden, ging Sibelga op zoek naar een oplossing. "Maar op de hele markt vonden we geen enkel type kast dat veilig genoeg is. Want zelfs al betonneren we die kast, dan nog kunnen ze die kapot krijgen", zegt Massart. "Daarom is nu besloten de nieuwe kasten ofwel drie verdiepingen hoog op te hangen ofwel in de grond te graven." Daarvoor zullen ze alleszins diep genoeg moeten graven, want een eerder experiment liep al fout af. Criminelen hadden achterhaald waar de kast begraven zat en goten op die plek salpeterzuur. Dat beet zich de grond in, door de kast heen en beschadigde alsnog de elektrische schakelingen. Resultaat: weer geen straatverlichting.Politiecontroles Burgemeester Eric Thomas (PS) hoopt dat het ophangen en ingraven van de elektriciteitskasten het probleem zal oplossen. "Ik heb de politiecontroles ook opgedreven, waardoor er nu minder klachten komen." (Belga/TV)