Het is nooit de bedoeling geweest om met de wijziging van de belastingregels voor kinderen ten laste de alleenstaande ouders met een laag inkomen te treffen. Dat zegt zowel minister van Financiën en CD&V-vicepremier Steven Vanackere als zijn SP.A-collega Johan Vande Lanotte. "De niet-bedoelde effecten van de wet worden weggewerkt", kondigt Vanackere aan.

Door de wetswijzing dreigen de alleenstaande ouders geld te verliezen, aldus De Standaard en Het Nieuwsblad. Een alleenstaande of een feitelijk samenwonende ouder met een brutoloon van ongeveer 1.700 euro per maand (belastbaar inkomen 21.580 euro) en vier kinderen ten laste zou er bijvoorbeeld 557 euro per jaar op achteruit gaan.

"Dat heb ik ook gelezen. Daar waren we ons, denk ik, niet van bewust", reageerde Vande Lanotte aan het begin van het kernkabinet. "Niemand heeft de bedoeling gehad om alleenstaande ouders met een laag inkomen te doen inleveren. Ik denk dat dat een ongewenst gevolg is." Hij benadrukt dat de regering de regels rond het belastingkrediet vooral wilde vereenvoudigen.

In een mededeling zegt minister Vanackere dat hij zijn administratie de opdracht heeft gegeven de impact van de wetswijziging te onderzoeken "en meteen de nodige aanpassingen uit te werken om de niet-bedoelde effecten van de wet weg te werken". (Belga/INM)

Het is nooit de bedoeling geweest om met de wijziging van de belastingregels voor kinderen ten laste de alleenstaande ouders met een laag inkomen te treffen. Dat zegt zowel minister van Financiën en CD&V-vicepremier Steven Vanackere als zijn SP.A-collega Johan Vande Lanotte. "De niet-bedoelde effecten van de wet worden weggewerkt", kondigt Vanackere aan. Door de wetswijzing dreigen de alleenstaande ouders geld te verliezen, aldus De Standaard en Het Nieuwsblad. Een alleenstaande of een feitelijk samenwonende ouder met een brutoloon van ongeveer 1.700 euro per maand (belastbaar inkomen 21.580 euro) en vier kinderen ten laste zou er bijvoorbeeld 557 euro per jaar op achteruit gaan. "Dat heb ik ook gelezen. Daar waren we ons, denk ik, niet van bewust", reageerde Vande Lanotte aan het begin van het kernkabinet. "Niemand heeft de bedoeling gehad om alleenstaande ouders met een laag inkomen te doen inleveren. Ik denk dat dat een ongewenst gevolg is." Hij benadrukt dat de regering de regels rond het belastingkrediet vooral wilde vereenvoudigen. In een mededeling zegt minister Vanackere dat hij zijn administratie de opdracht heeft gegeven de impact van de wetswijziging te onderzoeken "en meteen de nodige aanpassingen uit te werken om de niet-bedoelde effecten van de wet weg te werken". (Belga/INM)