Van Overtveldt wil dat BTW-fraude via internet op Europees niveau aangepakt wordt

22/02/16 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:27

Als particulier kan je zonder problemen op internet spullen BTW-vrij kopen door de gegevens van een willekeurig bedrijf in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van VTM NIEUWS en de regionale zender TV Oost. Minister van Financiën en Fiscale Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt dringt aan om BTW-fraude via het internet op Europees niveau aanpakken.

Van Overtveldt wil dat BTW-fraude via internet op Europees niveau aangepakt wordt

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Uit het onderzoek van de zenders blijkt dat je als particulier op het internet zonder problemen spullen BTW-vrij kan aankopen door de gegevens van een willekeurig bedrijf in te voeren. Dat is strafbaar, maar in vele gevallen wordt dat door de webwinkels haast niet of onvoldoende gecontroleerd. Van Overtveldt wil dat deze fraude op Europees vlak aangepakt wordt.

Er zijn wel al gesprekken gevoerd op Europees niveau, maar er werd nog geen akkoord bereikt tussen de lidstaten. In eigen land wil de N-VA-minister meer en intensiever controleren. Daarom werd het Belgisch Internet Service Center (BISC) versterkt en zijn er bijkomende, gespecialiseerde personeelsleden aangeworven.

Bovendien is er volgens VTM NIEUWS en TV Oost een extra investering in ICT gebeurd voor een totaalbedrag van 500.000 euro. Ook de BBI werd versterkt met 100 extra personeelsleden. (Belga/JH)

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners