Woensdag raakte via de Paradise Papers, waaraan ook onderzoeksjournalisten van Knack, Le Soir en De Tijd meewerkten, bekend dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI), die gecontroleerd wordt door de Belgische overheid en de Nationale Bank van België, al zowat twintig jaar betrokken is bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het nu zaak om 'snel en correct de zaken in kaart te brengen hoe het zo is kunnen lopen en hoe dat zo lang onder de waterlijn is kunnen blijven'. De constructie was jaren onbekend, omdat de BMI ze nooit in de jaarrekeningen vermeldde.

Hans D'Hondt, de topman van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën, was tien jaar lang bestuurder bij de BMI. Hij zegt dat niemand hem ooit verteld heeft dat het project via een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden liep. Minister Van Overtveldt zegt dat hij D'Hondt 'als een integer iemand' kent.

Van Overtveldt herhaalde zijn oproep aan de journalisten om hun documenten op tafel te leggen. 'Men vraagt aan politici om actie te ondernemen. Mijn vraag is: geef ons bewijsstukken die circuleren maar die we vandaag niet in handen hebben'. Het Duitse Bundeskriminalsamt - de Duitse gerechtelijke politie - zou de documenten hebben. Van Overtveldt zegt dat daar al contacten zijn gelegd.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei eerder in 'De Ochtend' dat Van Overtveldt fiscale fraude 'met slepende voeten en een degelijke rem' aanpakt. Van Overtveldt spreekt dat tegen en zegt dat de fraudebestrijding op volle toeren draait, met een 'historische hoogte' voor de effectief geïnde bedragen. De vakbond van de FOD Financiën klaagt dinsdagochtend echter aan dat het aantal controles de afgelopen vijf jaar fors gedaald zijn.

Almaci vindt ook dat er dringend extra personeel moet komen voor gerecht en fiscus. 'De equipe die zich bezighoudt met het opsporen van fiscale fraude moet worden uitgebreid, want dit kost ons tien tot twintig miljard euro per jaar'. Minister Van Overtveldt zegt dat er bij de Bijzondere Belastinginspectie al honderd mensen zijn bijgekomen. 'De BBI is uitgerust zoals het hoort', zegt de minister.

Woensdag raakte via de Paradise Papers, waaraan ook onderzoeksjournalisten van Knack, Le Soir en De Tijd meewerkten, bekend dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI), die gecontroleerd wordt door de Belgische overheid en de Nationale Bank van België, al zowat twintig jaar betrokken is bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het nu zaak om 'snel en correct de zaken in kaart te brengen hoe het zo is kunnen lopen en hoe dat zo lang onder de waterlijn is kunnen blijven'. De constructie was jaren onbekend, omdat de BMI ze nooit in de jaarrekeningen vermeldde. Hans D'Hondt, de topman van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën, was tien jaar lang bestuurder bij de BMI. Hij zegt dat niemand hem ooit verteld heeft dat het project via een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden liep. Minister Van Overtveldt zegt dat hij D'Hondt 'als een integer iemand' kent. Van Overtveldt herhaalde zijn oproep aan de journalisten om hun documenten op tafel te leggen. 'Men vraagt aan politici om actie te ondernemen. Mijn vraag is: geef ons bewijsstukken die circuleren maar die we vandaag niet in handen hebben'. Het Duitse Bundeskriminalsamt - de Duitse gerechtelijke politie - zou de documenten hebben. Van Overtveldt zegt dat daar al contacten zijn gelegd. Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei eerder in 'De Ochtend' dat Van Overtveldt fiscale fraude 'met slepende voeten en een degelijke rem' aanpakt. Van Overtveldt spreekt dat tegen en zegt dat de fraudebestrijding op volle toeren draait, met een 'historische hoogte' voor de effectief geïnde bedragen. De vakbond van de FOD Financiën klaagt dinsdagochtend echter aan dat het aantal controles de afgelopen vijf jaar fors gedaald zijn.Almaci vindt ook dat er dringend extra personeel moet komen voor gerecht en fiscus. 'De equipe die zich bezighoudt met het opsporen van fiscale fraude moet worden uitgebreid, want dit kost ons tien tot twintig miljard euro per jaar'. Minister Van Overtveldt zegt dat er bij de Bijzondere Belastinginspectie al honderd mensen zijn bijgekomen. 'De BBI is uitgerust zoals het hoort', zegt de minister.