Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat belastingplichtigen "van dezelfde belastingverminderingen kunnen genieten als vorig jaar". "We nemen de mensen niets af", reageert de minister op het bericht van De Tijd over het bevriezen van de belastingverminderingen.

De regering-Michel besliste bij de begrotingsbesprekingen een reeks belastingverminderingen voor vier jaar te bevriezen en dus niet aan te passen aan de stijging van de levensduurte. Maar uit de programmawet blijkt nu dat die verminderingen bevroren worden op het niveau van 2013. En niet, zoals verwacht, op het niveau van dit jaar. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat dit jaar "slechts" 940 euro kan worden ingebracht voor pensioensparen, 10 euro minder dan het bedrag van 950 euro waar iedereen van uitgaat.

Barema's niet geïndexeerd

Een regeringsbron zegt het niet eens te zijn met de beeldvorming. "Zeggen dat we snoeien in de belastingverminderingen is fout", klinkt het. De barema's worden niet geïndexeerd en vallen dus wel lager uit dan waar mensen zich aan verwachten, mochten die barema's wel geïndexeerd zijn, geeft die bron toe. Ook minister Van Overtveldt benadrukt dat er "van de mensen niets wordt afgenomen". Wel zegt hij begrip te hebben voor de bezorgdheden en zegt dat er bij de technische uitrol overleg zal volgen. (Belga/WB)

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat belastingplichtigen "van dezelfde belastingverminderingen kunnen genieten als vorig jaar". "We nemen de mensen niets af", reageert de minister op het bericht van De Tijd over het bevriezen van de belastingverminderingen.De regering-Michel besliste bij de begrotingsbesprekingen een reeks belastingverminderingen voor vier jaar te bevriezen en dus niet aan te passen aan de stijging van de levensduurte. Maar uit de programmawet blijkt nu dat die verminderingen bevroren worden op het niveau van 2013. En niet, zoals verwacht, op het niveau van dit jaar. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat dit jaar "slechts" 940 euro kan worden ingebracht voor pensioensparen, 10 euro minder dan het bedrag van 950 euro waar iedereen van uitgaat. Een regeringsbron zegt het niet eens te zijn met de beeldvorming. "Zeggen dat we snoeien in de belastingverminderingen is fout", klinkt het. De barema's worden niet geïndexeerd en vallen dus wel lager uit dan waar mensen zich aan verwachten, mochten die barema's wel geïndexeerd zijn, geeft die bron toe. Ook minister Van Overtveldt benadrukt dat er "van de mensen niets wordt afgenomen". Wel zegt hij begrip te hebben voor de bezorgdheden en zegt dat er bij de technische uitrol overleg zal volgen. (Belga/WB)