Van Grieken: ‘Blijkbaar zitten we op meerdere vlakken op zelfde golflengte’

Tom Van Grieken © belga

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft woensdag een eerste gesprek gehad met N-VA-voorzitter Bart De Wever over de vorming van een Vlaamse regering.

Achteraf kreeg Van Grieken een kratje Paljas-bier cadeau van De Wever, hetzelfde bier dat Van Grieken zelf als geschenk had meegebracht. ‘Blijkbaar denken we over meerdere dingen hetzelfde’, aldus Van Grieken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is woensdag bezig aan zijn tweede dag consultatiegesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Als voorlaatste kwam Vlaams Belang aan de beurt, de grote winnaar van de verkiezingen. Partijvoorzitter Tom Van Grieken had samen met zijn fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens een gesprek van een uur met De Wever.

Over de inhoud wilde Van Grieken achteraf weinig kwijt. ‘Het was een open en constructief gesprek. Ik had hem nog nooit langer dan een minuut onder vier ogen gesproken’, aldus Van Grieken. Verdere vragen over de inhoud, breekpunten, enz… omzeilde Van Grieken.

Of er nog een volgende gesprek komt met Vlaams Belang is nog onduidelijk. De Wever zelf legt voorlopig ook geen verdere verklaringen af over de lopende gesprekken.

Wouter Beke (CD&V): ‘Logisch dat N-VA mee in federale coalitie zit’

‘Het zou logisch zijn dat N-VA mee in een federale coalitie zit. Maar dan moet N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid opnemen’. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd na afloop van zijn gesprek met Vlaams formateur Bart De Wever.

Bart De Wever is woensdag bezig aan de tweede dag van zijn consultaties voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Na Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten was het de beurt aan het CD&V-duo Wouter Beke en Hilde Crevits. Die wilden na afloop weinig commentaar kwijt. ‘Het was een verkennend gesprek. We hebben de verkiezingsresultaten naast elkaar gelegd’, aldus Beke.

Op de vraag of CD&V een coalitie met Vlaams Belang uitsluit, herhaalde Beke dat de programma’s van CD&V en Vlaams Belang te ver uit elkaar liggen. ‘Ik heb dat voor de verkiezingen gezegd. De programma’s van extreemrechts en extreemlinks liggen te ver verwijderd van dat van CD&V. Er zijn daar geen grote overeenkomsten’, aldus Beke.

Beke verwacht dat de federale coalitievorming moeilijker zal verlopen dan de Vlaamse. Op de vraag of er voor CD&V een federale regering kan komen zonder meerderheid aan Vlaamse kant zei Beke: ‘Het is logisch dat ze mee betrokken worden. Maar dan moet N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid nemen’.

Parys: ‘Kennis genomen van standpunten andere partijen’

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de eerste ronde van de consultatiegesprekken voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering woensdag afgesloten. N-VA-ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Van Achter mochten als laatsten op de koffie komen. ‘We hebben kennis genomen van de standpunten van de andere partijen en koppelen nu terug met de partij’, aldus Parys. De Wever zelf legt geen verklaringen af en zal de komende dagen enkel ‘discrete contacten’ hebben.

Ook zijn partijgenoten kregen van voorzitter De Wever een cadeau na afloop van het gesprek. De N-VA-voorzitter trakteerde Parys en Van Achter op zijn eigen boek ‘Over identiteit’.

Net als de vorige gesprekspartners wilden ook Parys en Van Achter weinig kwijt over de inhoud van het gesprek met de Vlaamse formateur. ‘We hebben kennis genomen van de standpunten van de andere partijen en koppelen nu terug met de partij’, klonk het. Wil N-VA een coalitie vormen met Vlaams Belang, de grote winnaar van afgelopen zondag, of sluit de partij zo’n samenwerking uit? ‘We hebben altijd gezegd dat we het cordon niet onderschreven hebben. Maar we zijn het ook niet eens met een aantal standpunten, figuren en met de stijl van die partij. Maar je moet wel met ernst luisteren naar een partij die de verkiezingen gewonnen heeft’, aldus Parys.

De Wever zelf legt geen verklaringen af over het verloop van de gesprekken. Hij houdt zich aan een mediastilte en zal de komende dagen enkel ‘discrete contacten nemen om de volgende stap van de Vlaamse formatie te bepalen’, zo laat de partijwoordvoerder weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content