Van Cauter (Open VLD): ‘Illegalen opsluiten lost transmigratie niet op’

Carina Van Cauter: 'Als we al eens ophouden met elkaar de zwarte piet toe te schuiven.' © Belga

Federaal parlementslid Carina Van Cauter (Open VLD) vindt het voorstel van N-VA om illegalen effectief op te sluiten niet efficiënt. ‘Waarom worden de onderzoeksrechters amper ingeschakeld om mensensmokkel aan te pakken?’, klinkt het.

Moeten we mensen zonder papieren opsluiten die weigeren om in België asiel aan te vragen? Voorzitter van de N-VA-fractie in het federaal parlement Peter De Roover vindt alvast van wel. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kaatst de bal onmiddellijk terug. ‘We kunnen die mensen niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn’, zei hij in De Ochtend op Radio 1. Dat is voor celstraffen onder het jaar wettelijk niet toegelaten. Carina van Cauter, justitiespecialiste van Open VLD, vindt dat het gedaan moet zijn met de politieke spelletjes: ‘Denkt u niet dat de burgers weten dat er een probleem is?’, zegt ze.

Vindt u het een goed idee om mensen op te sluiten die zich illegaal op het Belgisch grondgebied begeven?

Van Cauter: De vraag stellen is ze beantwoorden. Als je illegalen opsluit, zijn ze dan van het grondgebied verwijderd? En verlaten ze het land nadat ze hebben vastgezeten? Het is geen efficiënt voorstel.

Wat moet er dan wel gebeuren om het vraagstuk over transmigratie op te lossen?

Meer compromisbereidheid en minder geroep. Dat is wat we nodig hebben.

Van Cauter: Ik hoor al geruime tijd politici prediken dat mensensmokkel de wortel van het migratieprobleem vormt. Waarom zoeken we daar dan niet naar oplossingen?

Uit parlementaire hoorzittingen blijkt dat de bevoegde diensten bij aanwijzingen naar mensensmokkel nauwelijks een onderzoeksrechter inschakelen. Er worden amper onderzoeken opgestart. Als we zo’n nuttig instrument aan de kant laten liggen, blijven we dweilen met de kraan open.

Heeft justitie wel de middelen om dat er nog bij te nemen?

Van Cauter: Dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Als we harder op de bestrijding van mensensmokkel inzetten, is het ontradend effect veel groter dan bij het opsluiten van illegalen. We moeten duidelijker laten zien dat er voor mensensmokkelaars in dit land geen afzetmarkt is. Als we dat bovendien in Europese context kunnen omzetten, dan geraakt het probleem misschien wel structureel opgelost.

Dat lost de huidige problemen langs de snelwegparkings en in het Maximiliaanpark natuurlijk niet meteen op.

Van Cauter: Als we al eens ophouden met elkaar de zwarte piet toe te schuiven. Denkt u niet dat de burgers weten dat er een probleem is? Ze verwachten van ons dat we op een constructieve manier samenwerken om tot oplossingen te komen. Meer compromisbereidheid en minder geroep. Dat is wat we nodig hebben. Je bereikt er minder de media mee, maar het is duurzamer op lange termijn.

De migratieproblematiek staat nu al enkele jaren hoog op de politieke agenda. Waarom kon het niet eerder worden aangepakt?

Van Cauter: Dat heeft onze partij in het verleden al meermaals gedaan. De snel-Belgwet was vroeger een verdoken migratiekanaal. N-VA-voorzitter Bart De Wever tracht die pluim regelmatig op eigen hoed te steken, maar het hervormingsinitiatief kwam van de Open VLD. De Europese terugkeerrichtlijn werd op initiatief van Maggie De Block omgezet naar nationale wetgeving. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft dat beleid wel verder gezet, maar stoot nu op de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content