Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen, is op de terugweg vanuit Syrië naar België. Volgens de VRT-nieuwsredactie heeft Bontinck geen contact gehad met zijn zoon en keert hij alleen terug.

Dimitri Bontinck vertrok begin april naar Syrië om zijn zoon Jejoen te gaan zoeken. De 18-jarige jongen uit Antwerpen was enkele weken daarvoor naar Syrië vertrokken om tegen het regime van president Bashar al-Assad te vechten.

Jejoen Bontinck vertrok op 22 februari met moslimbroeders op vakantie. Zijn vader kwam pas later te weten dat zijn zoon ging vechten in Syrië. Bontinck nam het heft in eigen handen, omdat hij vond dat de overheid onvoldoende deed om zijn zoon uit Syrië weg te halen.

Ontmoeting met Al-Nusra

Midden april berichtten verschillende media dat Dimitri Syrië had verlaten en zich terug in Turkije bevond. Toen hadden zijn zoekacties nog niets opgeleverd. De vader hoopte toen via een ontmoeting met de leider van de rebellengroep Al-Nusra meer informatie te krijgen over zijn zoon.

In maart raakte bekend dat Belgische jongeren, onder meer uit Antwerpen, Mechelen, Brussel en Vilvoorde, naar Syrië waren getrokken om tegen het regime van president Assad te gaan vechten. Volgens sommige bronnen gaat het om een zeventigtal jongeren, andere bronnen spreken van meer dan tweehonderd. Het gaat onder meer over aanhangers van de radicale organisatie Sharia4Belgium.

Lokale preventieplannen

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CdH) richtte op 22 maart een task force op, die onder meer moet nagaan hoe kan worden vermeden dat nog meer jongeren naar Syrië vertrekken, die de toestand moet opvolgen en die moet onderzoeken hoe de jongeren terug naar België gehaald kunnen worden.

Bovendien onderzoekt Milquet op vraag van de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Maaseik of er meer middelen kunnen worden ingezet in de strijd tegen radicalisering. De minister stelde onder meer lokale preventieplannen voor.

Na het weekend zal Bontinck samen met zijn advocaat een persconferentie geven in Antwerpen. (Belga/AVE)

Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen, is op de terugweg vanuit Syrië naar België. Volgens de VRT-nieuwsredactie heeft Bontinck geen contact gehad met zijn zoon en keert hij alleen terug. Dimitri Bontinck vertrok begin april naar Syrië om zijn zoon Jejoen te gaan zoeken. De 18-jarige jongen uit Antwerpen was enkele weken daarvoor naar Syrië vertrokken om tegen het regime van president Bashar al-Assad te vechten. Jejoen Bontinck vertrok op 22 februari met moslimbroeders op vakantie. Zijn vader kwam pas later te weten dat zijn zoon ging vechten in Syrië. Bontinck nam het heft in eigen handen, omdat hij vond dat de overheid onvoldoende deed om zijn zoon uit Syrië weg te halen. Ontmoeting met Al-NusraMidden april berichtten verschillende media dat Dimitri Syrië had verlaten en zich terug in Turkije bevond. Toen hadden zijn zoekacties nog niets opgeleverd. De vader hoopte toen via een ontmoeting met de leider van de rebellengroep Al-Nusra meer informatie te krijgen over zijn zoon. In maart raakte bekend dat Belgische jongeren, onder meer uit Antwerpen, Mechelen, Brussel en Vilvoorde, naar Syrië waren getrokken om tegen het regime van president Assad te gaan vechten. Volgens sommige bronnen gaat het om een zeventigtal jongeren, andere bronnen spreken van meer dan tweehonderd. Het gaat onder meer over aanhangers van de radicale organisatie Sharia4Belgium. Lokale preventieplannen Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CdH) richtte op 22 maart een task force op, die onder meer moet nagaan hoe kan worden vermeden dat nog meer jongeren naar Syrië vertrekken, die de toestand moet opvolgen en die moet onderzoeken hoe de jongeren terug naar België gehaald kunnen worden. Bovendien onderzoekt Milquet op vraag van de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Maaseik of er meer middelen kunnen worden ingezet in de strijd tegen radicalisering. De minister stelde onder meer lokale preventieplannen voor. Na het weekend zal Bontinck samen met zijn advocaat een persconferentie geven in Antwerpen. (Belga/AVE)