Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bekendgemaakt in de Kamer.

Enkele weken geleden dook een Belgische ex-militair op in een filmpje op internet, waarin hij als IS-strijder opriep tot aanslagen tegen ons land. Defensie bevestigde daarop dat nog enkele militairen met extremistische ideeën van nabij in de gaten gehouden worden. Hen ontslaan louter vanwege dat gedachtegoed blijkt echter zeer moeilijk.

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft op dit moment sowieso "geen aanwijzingen dat enig militair zodanig geradicaliseerd is dat zijn gedragingen niet meer in overeenstemming zijn met de waarden van Defensie", verduidelijkte minister Vandeput dinsdag op vragen van Kamerleden Veli Yüksel (CD&V), Georges Dallemagne (cdH) en Sébastian Pirlot (PS).

Gewond

Enkele ex-militairen trokken de voorbije jaren wel naar Syrië en Irak, waar terreurgroep IS intussen een kalifaat heeft uitgeroepen. Volgens de informatie van de minister zijn twee van hen nog steeds ter plaatse. De ene verliet het leger in 2008 en was toen al bekend voor banden met radicale kringen, terwijl de andere reeds ontslagen was voor de crisis in Syrië uitbrak.

Daarnaast is één gewezen militair intussen gewond teruggekeerd. Hij was destijds ontslagen wegens desertie en maakte dus geen deel meer uit van het leger toen hij vertrok.

Doorlichting

En tot slot sneuvelde een reservist die het leger in 2010 verlaten had in de strijd in Syrië, aldus nog Vandeput. Niettemin hadden ze alle vier een militaire opleiding binnen ons leger achter de rug. Iets wat de vraagstellers verontrust. Minister Vandeput onderstreepte dat alle rekruten tegenwoordig gescreend worden op een mogelijk crimineel of extremistisch verleden, maar CD&V'er Yüksel vreest dat de doorlichting en het toezicht onvoldoende blijven en dringt aan op forsere inspanningen terzake. (Belga/JH)

Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bekendgemaakt in de Kamer.Enkele weken geleden dook een Belgische ex-militair op in een filmpje op internet, waarin hij als IS-strijder opriep tot aanslagen tegen ons land. Defensie bevestigde daarop dat nog enkele militairen met extremistische ideeën van nabij in de gaten gehouden worden. Hen ontslaan louter vanwege dat gedachtegoed blijkt echter zeer moeilijk. De militaire inlichtingendienst ADIV heeft op dit moment sowieso "geen aanwijzingen dat enig militair zodanig geradicaliseerd is dat zijn gedragingen niet meer in overeenstemming zijn met de waarden van Defensie", verduidelijkte minister Vandeput dinsdag op vragen van Kamerleden Veli Yüksel (CD&V), Georges Dallemagne (cdH) en Sébastian Pirlot (PS). Enkele ex-militairen trokken de voorbije jaren wel naar Syrië en Irak, waar terreurgroep IS intussen een kalifaat heeft uitgeroepen. Volgens de informatie van de minister zijn twee van hen nog steeds ter plaatse. De ene verliet het leger in 2008 en was toen al bekend voor banden met radicale kringen, terwijl de andere reeds ontslagen was voor de crisis in Syrië uitbrak. Daarnaast is één gewezen militair intussen gewond teruggekeerd. Hij was destijds ontslagen wegens desertie en maakte dus geen deel meer uit van het leger toen hij vertrok. En tot slot sneuvelde een reservist die het leger in 2010 verlaten had in de strijd in Syrië, aldus nog Vandeput. Niettemin hadden ze alle vier een militaire opleiding binnen ons leger achter de rug. Iets wat de vraagstellers verontrust. Minister Vandeput onderstreepte dat alle rekruten tegenwoordig gescreend worden op een mogelijk crimineel of extremistisch verleden, maar CD&V'er Yüksel vreest dat de doorlichting en het toezicht onvoldoende blijven en dringt aan op forsere inspanningen terzake. (Belga/JH)