Een rondvraag van de De Morgen leert dat een toenemende aantal Turkse academici en studenten informeert of ze een tijdelijke job of een verblijfplaats kunnen krijgen in Vlaanderen. In hun zoektocht sturen ze massaal brieven en mails naar de Vlaamse universiteiten. Die toestroom is een gevolg van de couppoging van 15 juli in Turkije en de daaropvolgende zuivering.

Het Turkse parket heeft gisteren nog arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 84 universitairen, voornamelijk in de centraal gelegen stad Konya. Turkije is er namelijk van overtuigd dat de academici banden hebben met de prediker Fethullah Gülen, die ervan wordt beschuldigd het brein te zijn van de mislukte coup in het land.

Toestroom Turkse academici

"Het aantal vragen is groot, niet alleen van Gülen-sympathisanten, maar ook van seculiere Turken"

Rik Torfs, rector van de KU Leuven bevestigt in de krant dat hij veel mails krijgt van Turkse academici die hier werken. "Het aantal vragen is groot, niet alleen van Gülen-sympathisanten, maar ook van seculiere Turken. Feit blijft dat wij docenten niet zomaar kunnen benoemen, we zijn gebonden aan de geldende procedures", zegt hij aan De Morgen.

De Vrije Universiteit Brussel laat weten dat Turkse studenten zeker welkom zijn. Al moeten ze wel aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoen om zich te kunnen inschrijven aan de Brusselse universiteit. "Er komen nu al vragen binnen en we verwachten dat er veel meer zullen komen, zeker als wij voor hen faciliteiten voorzien. We kunnen niet afzijdig blijven en gaan beleid ontwikkelen.", zegt rector Paul De Knop. Daarbij vraagt hij de hulp van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Het kabinet van Crevits laat weten dat universiteiten vrij zijn in hun personeelsbeleid en Turkse academici kunnen aanwerven. (NS)

Een rondvraag van de De Morgen leert dat een toenemende aantal Turkse academici en studenten informeert of ze een tijdelijke job of een verblijfplaats kunnen krijgen in Vlaanderen. In hun zoektocht sturen ze massaal brieven en mails naar de Vlaamse universiteiten. Die toestroom is een gevolg van de couppoging van 15 juli in Turkije en de daaropvolgende zuivering. Het Turkse parket heeft gisteren nog arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 84 universitairen, voornamelijk in de centraal gelegen stad Konya. Turkije is er namelijk van overtuigd dat de academici banden hebben met de prediker Fethullah Gülen, die ervan wordt beschuldigd het brein te zijn van de mislukte coup in het land.Rik Torfs, rector van de KU Leuven bevestigt in de krant dat hij veel mails krijgt van Turkse academici die hier werken. "Het aantal vragen is groot, niet alleen van Gülen-sympathisanten, maar ook van seculiere Turken. Feit blijft dat wij docenten niet zomaar kunnen benoemen, we zijn gebonden aan de geldende procedures", zegt hij aan De Morgen. De Vrije Universiteit Brussel laat weten dat Turkse studenten zeker welkom zijn. Al moeten ze wel aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoen om zich te kunnen inschrijven aan de Brusselse universiteit. "Er komen nu al vragen binnen en we verwachten dat er veel meer zullen komen, zeker als wij voor hen faciliteiten voorzien. We kunnen niet afzijdig blijven en gaan beleid ontwikkelen.", zegt rector Paul De Knop. Daarbij vraagt hij de hulp van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het kabinet van Crevits laat weten dat universiteiten vrij zijn in hun personeelsbeleid en Turkse academici kunnen aanwerven. (NS)