‘Trage doodstrijd van premier met linkse 3Suisses-catalogus’

Charles Michel © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Het doek is gevallen over Michel-II. Bij N-VA heerst geen genoegen, maar wel frustratie over gemiste kansen.

‘Jammer, pijnlijk.’ Peter Dedecker, Kamerlid voor N-VA, zag naar eigen zeggen een premier die vocht voor zijn politiek overleven maar uiteindelijk een ‘lange, trage doodstrijd’ verloor. Bij N-VA heerst nu vooral teleurstelling om het vroegtijdige einde van de centrumrechtste coalitie, die zichzelf had voorgespiegeld op een historische kans op sociaaleconomisch herstel zonder socialisten in de regering.

Frustratie is er ook om de gemiste kansen van de afgelopen dagen. N-VA legde vier eisen op tafel, die volgens hen allevier behoorden tot de afspraken die aan het begin van de regeerperiode gemaakt werden. Als Michel de ziel van de Zweedse coalitie intact liet, wou N-VA zijn minderheidsregering steun bieden tot aan de verkiezingen.

Maar de voorstellen van N-VA waren onaanvaardbaar voor de premier. Vooral het communautaire viel zwaar op de maag: de Vlaams-nationalisten wilden dat artikel 195 van de grondwet voor herziening vatbaar verklaard werd, om na de verkiezingen eventueel werk te kunnen maken van een grote staatshervorming. Daarover waren afspraken gemaakt in de geheime atoma-schriftjes, maar in de entourage van de premier was nu te horen dat die enkel golden als de rit samen tot een goed eind gebracht werden.

Dedecker: ‘Er zijn veel reddingsboeien gemist, en uiteindelijk moest de premier naar links afwijken met een 3Suisses-catalogus aan linkse toegevingen. Dit had perfect vermeden kunnen worden. Was een onthouding in New York nu zo moeilijk? Nu zijn alle truken uit de kast gehaald voor een pact dat volgens de resterende regeringspartijen niet eens bindend was. Heb je dat ooit al meegemaakt?’

Dat de regering nu in lopende zaken gaat, betekent niet dat het migratiepact woensdag niet goedgekeurd kan worden op de vergadering van de Verenigde Naties in New York . De beslissing van de regering was immers al genomen, en de ambassadeur kreeg in september al instructie om het pact goed te keuren. Dat zal dan ook zo gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content