Tot drieduizend camera's zullen uw auto volgen

21/08/18 om 04:26 - Bijgewerkt om 04:26

Bron: Belga

Het netwerk dat uw nummerplaat automatisch registreert als u voorbijrijdt, zal op termijn twee tot drieduizend camera's tellen. Dat zegt binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) in een antwoord op MR-parlementslid Philippe Pivin, schrijft De Tijd dinsdag.

Tot drieduizend camera's zullen uw auto volgen

ANPR-camera © Belga

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Op de snelwegen is de federale politie al bezig met het plaatsen van duizend camera's voor nummerplaatregistratie.

Behalve de federale politie mogen ook onder meer lokale politiezones ANPR-camera's plaatsen. Al die ANPR-installaties kunnen worden geïntegreerd in een nationaal netwerk, dat volgens Jambon op lange termijn twee- tot drieduizend camera's zal bevatten.

Het meerjarencontract voor de levering en installatie is gegund aan een tijdelijke handelsvennootschap van telecomoperator Proximus en Lokers signalisatiebedrijf Trafiroad, de vroegere Group Janssens. De firma en haar topman Glenn Janssens, bijgenaamd 'de keizer van de wegwijzer', werden tot 2015 vervolgd voor corruptie en fraude. Maar ze mochten die afkopen. Alleen met blanco strafblad konden ze nog meedingen naar openbare aanbestedingen.

Naast de politie krijgt ook de Staatsveiligheid toegang tot het netwerk.

Onze partners