Topman overheidsdienst Mobiliteit stapt op: 'Galant houdt er Gestapo-praktijken op na'

14/04/16 om 07:09 - Bijgewerkt om 09:48

Laurent Ledoux ligt al maanden overhoop met zijn minister, Jacqueline Galant (MR). 'Galant verdedigt specifieke economische en privébelangen', meent Ledoux.

Topman overheidsdienst Mobiliteit stapt op: 'Galant houdt er Gestapo-praktijken op na'

Laurent Ledoux © Belga

Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Dat schrijft De Tijd. "Ik doe hiermee wat zij al lang had moeten doen", aldus Ledoux donderdagochtend Op Bel RTL.

"Galant verdedigt specifieke economische en privébelangen. Ondanks alle inspanningen stel ik vast dat er niet samen te werken valt met de minister en haar kabinet", hekelt Ledoux, die vindt dat de MR-minister haar administratie stelselmatig negeert. "Bovendien houdt ze er Gestapo-praktijken op na. Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist."

"Ik denk dat ik simpelweg doe wat ze zelf al lang had moeten doen: mijn verantwoordelijkheid nemen en een stap opzij zetten", oordeelt de topambtenaar. "De manier waarop ze leiding geeft, stuurt ons recht op de muur af."

Het ontslag van Ledoux volgde enkele uren nadat twee geheime rapporten van de Europese Commissie waren uitgelekt die erg scherp zijn voor de gebrekkige controle op de veiligheidssystemen van de Belgische luchthavens. De topman waarschuwde Galant de voorbije jaren naar eigen zeggen meermaals voor problemen en drong aan op extra middelen, maar die kwamen er niet.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen op Brussels Airport in de schoenen van Galant schuiven, doet Ledoux echter niet. "Absoluut niet. Dat zou absurd zijn", klonk het op de radio. "Maar we hebben wel een fors tekort aan mensen en middelen op verschillende domeinen."

'Beheerst haar dossiers niet'

Ledoux en Galant zitten al langer op ramkoers. Eind vorig jaar kwam het nog tot een fikse botsing over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance door het kabinet-Galant. Die gebeurde zonder openbare aanbesteding en tegen het advies van Ledoux en zijn administratie in. Premier Charles Michel moest toen in de Kamer erkennen dat zijn partijgenote een fout had gemaakt, maar benadrukte dat ze te goeder trouw had gehandeld.

De topambtenaar ontkent echter dat hij uit is op wraak in een verzuurde relatie. "Het dossier rond Clifford Chance en dat van de veiligheid op de luchthaven zijn slechts enkele voorbeelden onder vele anderen. Ik zou een lijst van dossiers kunnen geven die vierkant draaien, maar daarvoor zouden we tijd tekort komen", klonk het. "Het is duidelijk dat ze haar dossiers niet beheerst en behalve grote tirades beslist ze niet veel."

Voorts hekelde Ledoux de macht die Galant laat aan luchtverkeersleider Belgocontrol. "Een staat binnen de staat die doet wat ze wil met de steun van de minister", besloot hij, hamerend op de onwil bij de top van Belgocontrol om samen te werken met de administratie. "Het is totaal niet transparant. Het is totaal onaanvaardbaar, als niet illegaal."

Over het gewestelijk expressnet rond Brussel, nog een dossier waarin Galant de voorbije maanden in de problemen kwam, merkte Ledoux nog op dat zijn diensten ook daar te weinig mankracht hebben. "We hebben drie personeelsleden om de investeringen te volgen van een mammoet met miljarden aan investeringen, dat is niet te doen."

(Belga/TE)

Onze partners