SP.A-voorzitter Bruno Tobback stoort zich aan de discussie over de mandaten die de nieuwe spoorbaas Jo Cornu blijft bekleden buiten zijn functie als topman bij de NMBS. Het zit de Vlaamse socialist dwars dat 'men niet aan het discussiëren is over wat er met de NMBS moet gebeuren, maar over neveneffecten', stelde Tobback zondag in De Zevende Dag.

Toekomstig spoorbaas Jo Cornu (69), een rode politieke benoeming, liet verstaan dat hij niet van plan is zijn bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, KBC en Belgacom af te staan. 'Ik zie er persoonlijk geen probleem in. De bestuursraden van Agfa-Gevaert en Belgacom vergaderen vijf keer per jaar, KBC elf keer. Tegenwoordig krijg je alle documenten gewoon toegestuurd via e-mail,' zei Cornu daarover.

'Verkeerde debat'

Er kwam nogal wat kritiek op die houding, maar Tobback vindt dat het verkeerde debat. 'Als hij erin slaagt voor de reiziger de treinen op tijd te laten rijden, dan maakt het me niet uit wat hij buiten zijn uren doet', reageerde de SP.A-voorzitter.

Kritiek komt er niet enkel op het feit dat Cornu zich met andere bestuursmandaten zal blijven bezig houden, maar ook op hoeveel hij daarmee extra zou verdienen. Vorig jaar leverden die mandaten hem 232.000 euro op. Tel dat samen met wat hij als spoorbaas zal gaan verdienen (maximaal 290.000 euro per jaar), en het door de regering beoogde plafond (het loon van de premier, dit jaar 201.460 euro) wordt ruim overschreden.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback stoort zich aan de discussie over de mandaten die de nieuwe spoorbaas Jo Cornu blijft bekleden buiten zijn functie als topman bij de NMBS. Het zit de Vlaamse socialist dwars dat 'men niet aan het discussiëren is over wat er met de NMBS moet gebeuren, maar over neveneffecten', stelde Tobback zondag in De Zevende Dag.Toekomstig spoorbaas Jo Cornu (69), een rode politieke benoeming, liet verstaan dat hij niet van plan is zijn bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, KBC en Belgacom af te staan. 'Ik zie er persoonlijk geen probleem in. De bestuursraden van Agfa-Gevaert en Belgacom vergaderen vijf keer per jaar, KBC elf keer. Tegenwoordig krijg je alle documenten gewoon toegestuurd via e-mail,' zei Cornu daarover.Er kwam nogal wat kritiek op die houding, maar Tobback vindt dat het verkeerde debat. 'Als hij erin slaagt voor de reiziger de treinen op tijd te laten rijden, dan maakt het me niet uit wat hij buiten zijn uren doet', reageerde de SP.A-voorzitter. Kritiek komt er niet enkel op het feit dat Cornu zich met andere bestuursmandaten zal blijven bezig houden, maar ook op hoeveel hij daarmee extra zou verdienen. Vorig jaar leverden die mandaten hem 232.000 euro op. Tel dat samen met wat hij als spoorbaas zal gaan verdienen (maximaal 290.000 euro per jaar), en het door de regering beoogde plafond (het loon van de premier, dit jaar 201.460 euro) wordt ruim overschreden.