Karim Van Overmeire was het grootste deel van zijn politieke carrière ideoloog van de harde lijn bij het Vlaams Blok, later het Vlaams Belang. Hij was de mede-auteur van het in 1996 herwerkte 70 puntenplan waarin het Vlaams Blok zeer controversiële standpunten in verband met migratie vastlegde.

Vreemdelingenpolitie

Van Overmeire schreef mee aan voorstellen voor onder meer de oprichting van een vreemdelingenpolitie en apart onderwijs voor kinderen van vreemdelingen. In 2010 liep hij over naar N-VA.

Het is deze Karim Van Overmeire die N-VA nu in Aalst voordraagt als schepen voor Vlaamse Aangelegenheden. Deze nieuwe bevoegdheid is een unicum voor ons land. De schepen moet de verfransing in Aalst tegengaan en erover waken dat de Nederlandse taal gebruikt wordt.

Brug te ver

SP.A-voorzitter Bruno Tobback stelt zijn veto tegen de benoeming van Karim Van Overmeire als schepen voor Vlaamse Aangelenheden. Zijn partij vormt in Aalst straks een coalitie met N-VA.

'Ik zie dat niet zitten,' zegt hij in De Morgen. 'Dit is niet één brug te ver voor ons, dit is alle mogelijke bruggen te ver.'

Bezorgdheid

Bruno Tobback liet eerder al optekenen dat hij zich niet bemoeit met lokale politiek. Dat is volgens hem hier niet eens nodig. Het is de SP.A Aalst die hem heeft gecontacteerd om te zeggen dat ze de benoeming van Van Overmeire niet zien zitten.

'Ik deel hun bezorgdheid volkomen,' zegt Tobback nog in De Morgen. 'Als Van Overmeire zou worden voorgedragen en als onze lokale afdeling zich daartegen verzet, dan heeft ze mijn volle steun. Duidelijk genoeg?'

'Dit hoort niet thuis op het lokale niveau'

Ook over de noodzaak van een schepen voor Vlaamse Aangelegenheden groeit bij SP.A de twijfel. 'Wij zijn verrast door de inhoud die N-VA hieraan geeft,' zei Dylan Casaer vor SP.A Aalst op Radio 1. 'Dit is een bevoegdheid die ons overbodig lijkt. Ze hoort niet thuis op het lokale niveau. Dit is iets voor het Vlaamse niveau.' (EE)

Karim Van Overmeire was het grootste deel van zijn politieke carrière ideoloog van de harde lijn bij het Vlaams Blok, later het Vlaams Belang. Hij was de mede-auteur van het in 1996 herwerkte 70 puntenplan waarin het Vlaams Blok zeer controversiële standpunten in verband met migratie vastlegde. Vreemdelingenpolitie Van Overmeire schreef mee aan voorstellen voor onder meer de oprichting van een vreemdelingenpolitie en apart onderwijs voor kinderen van vreemdelingen. In 2010 liep hij over naar N-VA. Het is deze Karim Van Overmeire die N-VA nu in Aalst voordraagt als schepen voor Vlaamse Aangelegenheden. Deze nieuwe bevoegdheid is een unicum voor ons land. De schepen moet de verfransing in Aalst tegengaan en erover waken dat de Nederlandse taal gebruikt wordt. Brug te ver SP.A-voorzitter Bruno Tobback stelt zijn veto tegen de benoeming van Karim Van Overmeire als schepen voor Vlaamse Aangelenheden. Zijn partij vormt in Aalst straks een coalitie met N-VA. 'Ik zie dat niet zitten,' zegt hij in De Morgen. 'Dit is niet één brug te ver voor ons, dit is alle mogelijke bruggen te ver.' Bezorgdheid Bruno Tobback liet eerder al optekenen dat hij zich niet bemoeit met lokale politiek. Dat is volgens hem hier niet eens nodig. Het is de SP.A Aalst die hem heeft gecontacteerd om te zeggen dat ze de benoeming van Van Overmeire niet zien zitten. 'Ik deel hun bezorgdheid volkomen,' zegt Tobback nog in De Morgen. 'Als Van Overmeire zou worden voorgedragen en als onze lokale afdeling zich daartegen verzet, dan heeft ze mijn volle steun. Duidelijk genoeg?''Dit hoort niet thuis op het lokale niveau' Ook over de noodzaak van een schepen voor Vlaamse Aangelegenheden groeit bij SP.A de twijfel. 'Wij zijn verrast door de inhoud die N-VA hieraan geeft,' zei Dylan Casaer vor SP.A Aalst op Radio 1. 'Dit is een bevoegdheid die ons overbodig lijkt. Ze hoort niet thuis op het lokale niveau. Dit is iets voor het Vlaamse niveau.' (EE)