Door de lockdown sloot het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asielzoekers, de deuren. Van de ene dag op de andere konden asielzoekers geen asiel meer vragen. Sindsdien moeten kandidaat-asielzoekers zich online aanmelden voor een afspraak. Als de Dienst Vreemdelingenzaken hen uitnodigt om hun asielaanvraag te registreren, kunnen ze opvang krijgen. Dat duurt soms weken. Veel asielzoekers staan op straat.

De voorbije weken dienden velen van hen bij de arbeidsrechtbank een eenzijdig verzoekschrift in om hun recht op opvang af te dwingen. Dat leidde de voorbije weken tot tientallen vonnissen waarin Fedasil werd veroordeeld onmiddellijk opvang te verlenen.

Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block voert Fedasil alle veroordelingen uit.

Door de lockdown sloot het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asielzoekers, de deuren. Van de ene dag op de andere konden asielzoekers geen asiel meer vragen. Sindsdien moeten kandidaat-asielzoekers zich online aanmelden voor een afspraak. Als de Dienst Vreemdelingenzaken hen uitnodigt om hun asielaanvraag te registreren, kunnen ze opvang krijgen. Dat duurt soms weken. Veel asielzoekers staan op straat. De voorbije weken dienden velen van hen bij de arbeidsrechtbank een eenzijdig verzoekschrift in om hun recht op opvang af te dwingen. Dat leidde de voorbije weken tot tientallen vonnissen waarin Fedasil werd veroordeeld onmiddellijk opvang te verlenen. Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block voert Fedasil alle veroordelingen uit.