Marianne Thyssen (CD&V) wordt in de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker bevoegd voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Dat heeft de inkomende voorzitter bekendgemaakt.

Het was uitkijken naar de portefeuille die Thyssen toebedeeld zou krijgen, maar de grootste verrassing van de bevoegdheidsverdeling is dat de Britse eurocommissaris Jonathan Hill bevoegd wordt voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten. Die bevoegdheid is nieuw en het feit dat een Brit die portefeuille beheert, zal in de Londense City ongetwijfeld positief onthaald worden.

Verder valt op dat de Franse sociaaldemocraat Pierre Moscovici Economische en Financiële Zaken krijgt en dat Frans Timmermans - zoals eerder al uitlekte - de "eerste vicevoorzitter" van de Commissie wordt. De Nederlander krijgt Regulering en Interinstitutionele Zaken.

Energie is voor de Sloveen Alenka Bratusek.

De Let Valdis Dombrovskis krijgt De euro en Sociale Dialoog.

De portefeuille Mededinging, waarvoor Thyssen genoemd werd, gaat naar de Deense Margrethe Vestager.

Cecilia Malmström (Zweden) volgt Karel De Gucht op als commissaris voor Handel.

De opvallendste vernieuwing in de Commissie is dat Juncker met "projectteams" wil werken, die geleid worden door een van de vicevoorzitters. (Belga/SD)