Theo Francken: ‘Politiek ben ik eindverantwoordelijke van zaak-Kucam’

N-VA-Kamerlid Theo Francken geeft op Twitter toe dat hij ‘politieke verantwoordelijkheid’ draagt in de zaak-Kucam. ‘Ik lees hier en daar dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid van me afschuif. Waar haalt men dat? Uiteraard ben ik politiek verantwoordelijk’, tweet Francken.

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft het voormalige Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam dinsdag veroordeeld tot acht jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 696.000 euro voor fraude met humanitaire visa. Kucam stond samen met negen anderen, onder wie zijn zoon en echtgenote, terecht voor gesjoemel met humanitaire visa om Assyrische christenen uit Syrië en Irak naar België te halen. Kucam pleegde de feiten toen hij aan de slag was als tussenpersoon voor het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Critici verwijten Francken dat hij onvoldoende verantwoordelijkheid opneemt in de zaak-Kucam.

De N-VA-politicus ontkent op Twitter dat hij de verantwoordelijkheid ‘afschuift’. ‘Politiek was ik natuurlijk eindverantwoordelijke’, erkent Francken. ‘Ik ben intussen al meer dan 2 jaar geen regeringslid meer dus ontslag nemen is onmogelijk’, tweet Francken nog. Het N-VA-Kamerlid zegt ook dat hij bij de verkiezingen in 2019 lijsttrekker was voor de Kamer en dat de zaak-Kucam toen al openbaar was. ‘Elke kiezer kon in eer en geweten stemmen’, aldus Francken. ‘Ik behaalde meer dan 122.000 voorkeurstemmen en onze lijst ging netto zelfs vooruit. De kiezer heeft dus duidelijk geoordeeld’, klinkt het.

In een reactie op Twitter stelt huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) dat hij niet begrijpt waarom Francken blijft herhalen dat hij ‘achter zijn beleid blijft staan’. ‘Werken met individuele tussenpersonen (partijgenoot/kennis) was een vergissing. Geef dat dan ook eerlijk toe’, aldus Mahdi. In de verklaring van Francken gisteren/dinsdag doelde de N-VA’er met ‘zijn beleid’ eerder op het ‘redden van Syrische christenen uit de klauwen van IS’.

Partner Content