Dat zegt Nancy Ferroni van het Rode Kruis dinsdag.

De vrees dat het aantal opvangplaatsen ontoereikend zou zijn, blijkt voorlopig onterecht. In elk geval zijn de bedden enkel voor asielzoekers die wachten op hun inschrijving bij Dienst Vreemdelingenzaken. Dat waren er tijdens de nacht van maandag op dinsdag bijna 400. De 300 asielzoekers die maandagmorgen geweigerd werden kregen een oproepingsbrief om één van de volgende dagen terug te komen, waarop in het Frans en het Nederlands de mogelijkheid vermeld stond om te overnachten in het WTC III-gebouw.

Maar 's avonds om 22 uur hadden zich slechts 14 mensen aangemeld op de eerste verdieping van de kantoortoren.

Het Rode Kruis heeft vier à vijf personen ingezet die de hele nacht waakten, maar is niet verantwoordelijk voor de communicatie rond de opvang. Vermoedelijk brachten de meeste vluchtelingen de nacht door in het nabijgelegen tentenkamp in het Maximiliaanpark. In tegenstelling tot in het WTC-gebouw zijn daar voedsel en douches voorhanden. Bovendien is de opvang in de kantoortoren enkel voor 's nachts en zouden de asielzoekers de dag dan toch in het park doorbrengen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie reageerde op Twitter:

Volgens de VRT dachten veel mensen in het Maximiliaanpark dat ze al papieren nodig hadden om te overnachten in de WTC-torens. Ze vreesden ook dat ze hun tenten zouden kwijtraken als ze de nacht doorbrachten in de gebouwen.

Nog op Twitter kwamen er heel wat reacties op de tweet van Francken. Onder meer van onze cartoonist @OrakelvMerksem:

(Belga/JH)

Dat zegt Nancy Ferroni van het Rode Kruis dinsdag. De vrees dat het aantal opvangplaatsen ontoereikend zou zijn, blijkt voorlopig onterecht. In elk geval zijn de bedden enkel voor asielzoekers die wachten op hun inschrijving bij Dienst Vreemdelingenzaken. Dat waren er tijdens de nacht van maandag op dinsdag bijna 400. De 300 asielzoekers die maandagmorgen geweigerd werden kregen een oproepingsbrief om één van de volgende dagen terug te komen, waarop in het Frans en het Nederlands de mogelijkheid vermeld stond om te overnachten in het WTC III-gebouw. Maar 's avonds om 22 uur hadden zich slechts 14 mensen aangemeld op de eerste verdieping van de kantoortoren. Het Rode Kruis heeft vier à vijf personen ingezet die de hele nacht waakten, maar is niet verantwoordelijk voor de communicatie rond de opvang. Vermoedelijk brachten de meeste vluchtelingen de nacht door in het nabijgelegen tentenkamp in het Maximiliaanpark. In tegenstelling tot in het WTC-gebouw zijn daar voedsel en douches voorhanden. Bovendien is de opvang in de kantoortoren enkel voor 's nachts en zouden de asielzoekers de dag dan toch in het park doorbrengen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie reageerde op Twitter: Volgens de VRT dachten veel mensen in het Maximiliaanpark dat ze al papieren nodig hadden om te overnachten in de WTC-torens. Ze vreesden ook dat ze hun tenten zouden kwijtraken als ze de nacht doorbrachten in de gebouwen.(Belga/JH)