Dat schrijven de kranten van Mediahuis maandag. Test-aankoop werkte voor dit onderzoek samen met consumentenorganisaties uit vijf andere Europese landen.

In de loop van vorig jaar werden 250 producten gekocht bij de veelgebruikte onlinewinkels AliExpress, Wish, LightInTheBox, eBay en Amazon. Dat ging van elektronica zoals usb-laders, powerbanks en kerstverlichting tot cosmetica, kinderkledij, juwelen, fiets- en motorhelmen en heel wat kinderspeelgoed. Na de aankoop werden al die producten in labo's uitvoering getest. Daaruit is gebleken dat niet minder dan 165 van de 250 producten niet voldoen aan de Europese veiligheidregels.

De meest voorkomende mankementen zijn de slechte kwaliteit of de aanwezigheid van ongewenste chemische stoffen. Wie zulke producten koopt, moet het bovendien doen met een zeer gebrekkige informatie op de verpakking. Dat gaat van foutieve en onleesbare informatie, tot info die enkel in de Chinese taal wordt verstrekt.

Test-Aankoop waarschuwt dat consumenten beter geen rookmelders online kopen. Daarvan bleek geen enkele te werken. Ook veel speelgoed is onveilig.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis maandag. Test-aankoop werkte voor dit onderzoek samen met consumentenorganisaties uit vijf andere Europese landen. In de loop van vorig jaar werden 250 producten gekocht bij de veelgebruikte onlinewinkels AliExpress, Wish, LightInTheBox, eBay en Amazon. Dat ging van elektronica zoals usb-laders, powerbanks en kerstverlichting tot cosmetica, kinderkledij, juwelen, fiets- en motorhelmen en heel wat kinderspeelgoed. Na de aankoop werden al die producten in labo's uitvoering getest. Daaruit is gebleken dat niet minder dan 165 van de 250 producten niet voldoen aan de Europese veiligheidregels. De meest voorkomende mankementen zijn de slechte kwaliteit of de aanwezigheid van ongewenste chemische stoffen. Wie zulke producten koopt, moet het bovendien doen met een zeer gebrekkige informatie op de verpakking. Dat gaat van foutieve en onleesbare informatie, tot info die enkel in de Chinese taal wordt verstrekt. Test-Aankoop waarschuwt dat consumenten beter geen rookmelders online kopen. Daarvan bleek geen enkele te werken. Ook veel speelgoed is onveilig.