In zijn eerste toespraak als koning erkende Filip het belang van de verschillende deelstaten. Hiermee reageert hij onrechtstreeks op een oproep van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). 'De koning moet rekening houden met de realiteit: Vlaanderen is de grootste deelstaat', verkondigde Peeters eerder in interview.

De kersverse koning verwees nadrukkelijk naar de zesde staatshervorming. "Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de federale staat, de gemeenschappen en gewesten onze burgers en onze ondernemingen ten goede zal komen", sprak hij.

Vlaams minister president Kris Peeters (CD&V) reageerde tevreden, maar voorzichtig op Radio 1. "Er is terecht rekening gehouden met de deelstaten en dat is positief, al is het afwachten hoe de nieuwe koning dat concreet gaat invullen. Op 22 juli volgt alvast een receptie waarop de deelregeringen zijn uitgenodigd."

'We leven sinds kort in een ander land'

Partijgenoot en CD&V-voorzitter Wouter Beke verwees in een reactie naar de impact van de zesde staatshervorming. "We leven sinds kort in een ander land, waarbij het zwaartepunt van de politieke besluitvorming is verschoven naar de deelstaten. Tegen deze achtergrond zal de nieuwe koning een hedendaagse invulling aan zijn rol kunnen geven."

In zijn eerste toespraak als koning erkende Filip het belang van de verschillende deelstaten. Hiermee reageert hij onrechtstreeks op een oproep van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). 'De koning moet rekening houden met de realiteit: Vlaanderen is de grootste deelstaat', verkondigde Peeters eerder in interview. De kersverse koning verwees nadrukkelijk naar de zesde staatshervorming. "Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de federale staat, de gemeenschappen en gewesten onze burgers en onze ondernemingen ten goede zal komen", sprak hij. Vlaams minister president Kris Peeters (CD&V) reageerde tevreden, maar voorzichtig op Radio 1. "Er is terecht rekening gehouden met de deelstaten en dat is positief, al is het afwachten hoe de nieuwe koning dat concreet gaat invullen. Op 22 juli volgt alvast een receptie waarop de deelregeringen zijn uitgenodigd." 'We leven sinds kort in een ander land'Partijgenoot en CD&V-voorzitter Wouter Beke verwees in een reactie naar de impact van de zesde staatshervorming. "We leven sinds kort in een ander land, waarbij het zwaartepunt van de politieke besluitvorming is verschoven naar de deelstaten. Tegen deze achtergrond zal de nieuwe koning een hedendaagse invulling aan zijn rol kunnen geven."