De privéambulancediensten, die 40 procent van het ziekenvervoer in Vlaanderen verzorgen, kunnen niet langer garanderen dat u binnen het kwartier geholpen wordt. "We vinden geen vrijwilligers meer. In plaats van maximaal één kwartier zal een ambulance - die van verder moet komen - in veel gevallen pas ter plekke raken na 45 minuten", luidt het in Het Laatste Nieuws.

De ambulancediensten hadden eerder dit jaar al geklaagd omdat hun sector zowat verzuipt in de schulden. "De prijs die wij van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) mogen vragen voor een interventie, dekt de kosten niet", klonk het toen.

'1,75 tot 6 euro per uur is belachelijk weinig'

Vandaag hangt de Unie der Belgische Ambulancediensten opnieuw aan de alarmbel. "Sinds kort zitten we zo diep dat we gewoon niet meer ter plekke raken om de patiënt te helpen", zegt UBA-ondervoorzitter Johan Martens.

"We vinden geen vrijwilligers meer om met de ambulance te rijden. Zij hielden het systeem nog een beetje draaiende, voor amper 1,75 tot 6 euro per uur. Maar dat is zo belachelijk weinig dat velen het voor bekeken houden."

"Daarom moeten we vaak een oproep 'afmelden' en neemt een ambulance van een station verder het over."

Kabinet Onkelinx: 'Er is écht geen geld'

"De minister kent de problemen en weet dat het water de ambulanciers aan de lippen staat", reageert Kathleen Sottiaux, woordvoerster van minister Onkelinx. "We hebben een voorstel klaar waarvan we hopen dat het straks de kritiektoets van de Hoge Raad voor Vrijwilligers kan doorstaan. Maar dan blijft er uiteraard nog een budgettair probleem. Want de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er op dit moment écht geen geld is." (Belga/SD)


De privéambulancediensten, die 40 procent van het ziekenvervoer in Vlaanderen verzorgen, kunnen niet langer garanderen dat u binnen het kwartier geholpen wordt. "We vinden geen vrijwilligers meer. In plaats van maximaal één kwartier zal een ambulance - die van verder moet komen - in veel gevallen pas ter plekke raken na 45 minuten", luidt het in Het Laatste Nieuws. De ambulancediensten hadden eerder dit jaar al geklaagd omdat hun sector zowat verzuipt in de schulden. "De prijs die wij van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) mogen vragen voor een interventie, dekt de kosten niet", klonk het toen. '1,75 tot 6 euro per uur is belachelijk weinig'Vandaag hangt de Unie der Belgische Ambulancediensten opnieuw aan de alarmbel. "Sinds kort zitten we zo diep dat we gewoon niet meer ter plekke raken om de patiënt te helpen", zegt UBA-ondervoorzitter Johan Martens. "We vinden geen vrijwilligers meer om met de ambulance te rijden. Zij hielden het systeem nog een beetje draaiende, voor amper 1,75 tot 6 euro per uur. Maar dat is zo belachelijk weinig dat velen het voor bekeken houden." "Daarom moeten we vaak een oproep 'afmelden' en neemt een ambulance van een station verder het over." Kabinet Onkelinx: 'Er is écht geen geld'"De minister kent de problemen en weet dat het water de ambulanciers aan de lippen staat", reageert Kathleen Sottiaux, woordvoerster van minister Onkelinx. "We hebben een voorstel klaar waarvan we hopen dat het straks de kritiektoets van de Hoge Raad voor Vrijwilligers kan doorstaan. Maar dan blijft er uiteraard nog een budgettair probleem. Want de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er op dit moment écht geen geld is." (Belga/SD)