De 20-jarige Antwerpenaar Brian De Mulder verspreide de video met de bedreigingen via zijn eigen YouTube-kanaal. In de video, die ondertussen is weggehaald 'wegens een schending van het beleid van YouTube op het gebied van geweld', is een 'nachid' te horen: een muzikaal islamitisch gedicht. Volgens informatie van onze zustersite Le Vif/L'Express is de stem die van De Mulder.

In het gedicht roept De Mulder op de wapens op de te nemen en naar Syrië te komen vechten. Hij bedreigt ook de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en Geert Wilders, de voorman van de Nederlandse anti-islampartij PVV: 'De Crem, Wilders, de verraders vallen, let op voor bomauto's.'

Niet enkel de politici worden bedreigd, De Mulder mikt ook op België zelf. 'De bommen vallen, Atomium, ik hoor een explosie, stukken lichaam overal'. Zoals velen van zijn kompanen vraagt De Mulder ook dat de sharia ingevoerd wordt, een uiteenlopend geheel van sociale en culturele normen die aan de Koran ontsproten zijn. 'Oh moslims, de sharia komt, welkom in Belgistan. De vlaggen worden gehesen, de zwaarden geslepen. Inchallah (als God het wil, red.), we worden martelaars,' valt nog te horen.

Antiterrorismesectie politie neemt bedreigingen ernstig

De bedreigingen worden door de antiterrorisme sectie van de politie ernstig genomen, schrijft Le Vif/L'Express. Het audiofragment is naar Antwerpen gestuurd om onderzocht te worden. Brian De Mulder is met deze video overigens niet aan zijn proefstuk toe. Afgelopen oktober werd een gelijkaardige video aan de jongeman toegeschreven. Daarin was een gemaskerde en gewapende man te zien die bedreigingen uitte tegen België en Europese jongeren, vooral Vlaamse en Brusselse, opriep de gewapende jihad te vervoegen.

Geradicaliseerd door Fouad Belkacem

Brian De Mulder is in Syrië sinds januari. Momenteel zou hij zich ophouden in Aleppo, de tweede stad van Syrië, in het noorden van het land. Net als zijn kompaan Jejoen Bontinck, die voor het ogenblik wordt vastgehouden in België, heeft De Mulder zich bekeerd tot de islam en is hij geradicaliseerd na contacten met de voormalige leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. In Syrië zou hij zich eerst bij de rebellen gevoegd hebben, om daarna aan te sluiten bij groepen gelinkt aan Al-Qaïda. Begin januari werd De Mulder door enkele vrienden herkend in een video waarin een bijeenkomst van jihadisten in Syrië te zien was. (Le Vif/JA/SD)

De 20-jarige Antwerpenaar Brian De Mulder verspreide de video met de bedreigingen via zijn eigen YouTube-kanaal. In de video, die ondertussen is weggehaald 'wegens een schending van het beleid van YouTube op het gebied van geweld', is een 'nachid' te horen: een muzikaal islamitisch gedicht. Volgens informatie van onze zustersite Le Vif/L'Express is de stem die van De Mulder. In het gedicht roept De Mulder op de wapens op de te nemen en naar Syrië te komen vechten. Hij bedreigt ook de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en Geert Wilders, de voorman van de Nederlandse anti-islampartij PVV: 'De Crem, Wilders, de verraders vallen, let op voor bomauto's.' Niet enkel de politici worden bedreigd, De Mulder mikt ook op België zelf. 'De bommen vallen, Atomium, ik hoor een explosie, stukken lichaam overal'. Zoals velen van zijn kompanen vraagt De Mulder ook dat de sharia ingevoerd wordt, een uiteenlopend geheel van sociale en culturele normen die aan de Koran ontsproten zijn. 'Oh moslims, de sharia komt, welkom in Belgistan. De vlaggen worden gehesen, de zwaarden geslepen. Inchallah (als God het wil, red.), we worden martelaars,' valt nog te horen. Antiterrorismesectie politie neemt bedreigingen ernstigDe bedreigingen worden door de antiterrorisme sectie van de politie ernstig genomen, schrijft Le Vif/L'Express. Het audiofragment is naar Antwerpen gestuurd om onderzocht te worden. Brian De Mulder is met deze video overigens niet aan zijn proefstuk toe. Afgelopen oktober werd een gelijkaardige video aan de jongeman toegeschreven. Daarin was een gemaskerde en gewapende man te zien die bedreigingen uitte tegen België en Europese jongeren, vooral Vlaamse en Brusselse, opriep de gewapende jihad te vervoegen. Geradicaliseerd door Fouad BelkacemBrian De Mulder is in Syrië sinds januari. Momenteel zou hij zich ophouden in Aleppo, de tweede stad van Syrië, in het noorden van het land. Net als zijn kompaan Jejoen Bontinck, die voor het ogenblik wordt vastgehouden in België, heeft De Mulder zich bekeerd tot de islam en is hij geradicaliseerd na contacten met de voormalige leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. In Syrië zou hij zich eerst bij de rebellen gevoegd hebben, om daarna aan te sluiten bij groepen gelinkt aan Al-Qaïda. Begin januari werd De Mulder door enkele vrienden herkend in een video waarin een bijeenkomst van jihadisten in Syrië te zien was. (Le Vif/JA/SD)