Dat blijkt uit een rapport van de KU Leuven waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten.

Volgens professor Marc Swyngedouw, een van de auteurs van het rapport, zit de politiek in de kern van het probleem. "We zien besmettingsgevaar", luidt het. "Het wantrouwen in de politieke instellingen slaat over naar onder meer het gerecht en de pers."

Vlaams Belang

Alleen de politie houdt enigszins stand, met een score van 5,4 op 10. Koning, gerecht, pers en regering en parlement halen 4 of iets meer, de politieke partijen scoren 3,7. De Kerk komt uit op 2,5. Liefst 72 procent van de respondenten geeft aan weinig tot zeer weinig vertrouwen te hebben in het instituut Kerk.

Globaal genomen hebben CD&V-kiezers het meeste vertrouwen in de instellingen, op de voet gevolgd door sp.a, Open Vld en Groen. N-VA-kiezers zijn meestal wantrouwiger, maar de kampioenen van het wantrouwen zijn de kiezers van Vlaams Belang.

Koning

Volgens de onderzoekers is het "niet zo verwonderlijk dat Vlaams-nationalistische kiezers geen hoge pet op hebben van de federale regering of de koning". (Belga/TV)

Dat blijkt uit een rapport van de KU Leuven waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten. Volgens professor Marc Swyngedouw, een van de auteurs van het rapport, zit de politiek in de kern van het probleem. "We zien besmettingsgevaar", luidt het. "Het wantrouwen in de politieke instellingen slaat over naar onder meer het gerecht en de pers." Vlaams Belang Alleen de politie houdt enigszins stand, met een score van 5,4 op 10. Koning, gerecht, pers en regering en parlement halen 4 of iets meer, de politieke partijen scoren 3,7. De Kerk komt uit op 2,5. Liefst 72 procent van de respondenten geeft aan weinig tot zeer weinig vertrouwen te hebben in het instituut Kerk. Globaal genomen hebben CD&V-kiezers het meeste vertrouwen in de instellingen, op de voet gevolgd door sp.a, Open Vld en Groen. N-VA-kiezers zijn meestal wantrouwiger, maar de kampioenen van het wantrouwen zijn de kiezers van Vlaams Belang.Koning Volgens de onderzoekers is het "niet zo verwonderlijk dat Vlaams-nationalistische kiezers geen hoge pet op hebben van de federale regering of de koning". (Belga/TV)