Voor de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en de Vlaamse studentenraden is de maat vol. De plannen van de Vlaamse regering en de instellingen voor het hoger onderwijs kunnen niet door de beugel. Op een persconferentie zullen de studenten toelichten hoe ze zich tegen die plannen zullen verzetten.

Hoger inschrijvingsgeld

De ongerustheid bij de studenten is niet nieuw. In juli protesteerden de VVS al eens tegen de geplande besparingen in het hoger onderwijs en de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld. Ze overhandigden de kersverse minister van Onderwijs, Hilde Crevits, toen ook een brief met hun bezorgdheden. De minister liet toen meteen verstaan dat ze in dialoog zou gaan met alle betrokkenen in het onderwijsveld.

Nu blijkt dat de hogescholen en universiteiten op vraag van minister Crevits een voorstel voor hoger inschrijvingsgeld ingediend hebben. Volgens De Morgen gaat het om een bedrag van 1.100 euro, een verhoging van 77 procent tegenover de huidige 619,90 euro.

'Ook uw toekomst'

Dat lijkt meer dan een brug te ver voor de VVS en de studentenraden. De studenten schieten daarom in actie. 'De voorstellen zijn voor de Vlaamse studenten concreet genoeg om te stellen dat het tijd is voor verzet', klinkt het. Hoe dat verzet vorm zal krijgen, willen de studenten vrijdag toelichten op een persconferentie. 'Onze eerste persconferentie in jaren. Want dit nieuws verdient meer dan een persbericht', zegt VVS-voorzitter Bram Roelant. 'Speel niet met onze toekomst... Het is ook die van u', klinkt het nog. (Belga/WB)

Voor de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en de Vlaamse studentenraden is de maat vol. De plannen van de Vlaamse regering en de instellingen voor het hoger onderwijs kunnen niet door de beugel. Op een persconferentie zullen de studenten toelichten hoe ze zich tegen die plannen zullen verzetten. De ongerustheid bij de studenten is niet nieuw. In juli protesteerden de VVS al eens tegen de geplande besparingen in het hoger onderwijs en de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld. Ze overhandigden de kersverse minister van Onderwijs, Hilde Crevits, toen ook een brief met hun bezorgdheden. De minister liet toen meteen verstaan dat ze in dialoog zou gaan met alle betrokkenen in het onderwijsveld. Nu blijkt dat de hogescholen en universiteiten op vraag van minister Crevits een voorstel voor hoger inschrijvingsgeld ingediend hebben. Volgens De Morgen gaat het om een bedrag van 1.100 euro, een verhoging van 77 procent tegenover de huidige 619,90 euro. Dat lijkt meer dan een brug te ver voor de VVS en de studentenraden. De studenten schieten daarom in actie. 'De voorstellen zijn voor de Vlaamse studenten concreet genoeg om te stellen dat het tijd is voor verzet', klinkt het. Hoe dat verzet vorm zal krijgen, willen de studenten vrijdag toelichten op een persconferentie. 'Onze eerste persconferentie in jaren. Want dit nieuws verdient meer dan een persbericht', zegt VVS-voorzitter Bram Roelant. 'Speel niet met onze toekomst... Het is ook die van u', klinkt het nog. (Belga/WB)