Volgend jaar wordt elektriciteit fors duurder. Experts houden rekening met een prijsstijging van 30 procent. De royale subsidies voor groene stroom hebben een put achtergelaten van 1,7 miljard euro. De consument krijgt die factuur vanaf volgend jaar gepresenteerd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De krant legt de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de vorige minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A). 'Ik zal die put moeten opruimen', reageerde Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD)

'Niemand heeft erooit een geheim van gemaakt dat er kosten verbonden zijn aan de groenestroomsubsidies', reageert Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke. 'De vorige Vlaamse regering heeft die kosten fors beperkt. Nu is de vraag wie de factuur uit het verleden betaalt. Trouw aan het beleid van haar regering kiest minister Turtelboom ervoor om de gezinnen te treffen. Dat is een politieke keuze, geen erfenis van de sp.a.'

'Trots dat we gezinnen niet op kosten gejaagd hebben'

De partij brengt in herinnering dat Van den Bossche de eerste was om het subsidiesteem te hervormen toen duidelijk was hoe veel mensen er gebruik van wilden maken. 'De kost die ondertussen gemaakt was in de periode van oversubsidiëring, werd niet meteen doorgerekend aan gezinnen en bedrijven. Dat was het gevolg van de beslissing van de federale overheid - met naast sp.a ook Open Vld en CD&V in de regering - om de distributienettarieven te bevriezen tot het moment waarop de gewesten bevoegd zouden worden. Verwijt men sp.a dat we de gezinnen toen niet op kosten gejaagd hebben?', zegt Vandenbroucke 'Wij zijn daar trots op. Open VLD en CD&V staan blijkbaar niet meer achter die beslissing en willen de factuur nu integraal doorschuiven naar de gezinnen. De eerste black-out is een feit, met name in het geheugen van minister Turtelboom.'

De SP.A ziet nochtans een alternatief. 'De regering kan ervoor opteren om de achterstallige kosten, gespreid over meerdere jaren, weg te werken', besluit Vandenbroecke. 'Dat kan door ze deels te verwerken in de energieprijzen, deels door ze te laten dragen via een netvergoeding die betaald wordt door de mensen met zonnepanelen.' (JH)

Volgend jaar wordt elektriciteit fors duurder. Experts houden rekening met een prijsstijging van 30 procent. De royale subsidies voor groene stroom hebben een put achtergelaten van 1,7 miljard euro. De consument krijgt die factuur vanaf volgend jaar gepresenteerd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De krant legt de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de vorige minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A). 'Ik zal die put moeten opruimen', reageerde Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD)'Niemand heeft erooit een geheim van gemaakt dat er kosten verbonden zijn aan de groenestroomsubsidies', reageert Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke. 'De vorige Vlaamse regering heeft die kosten fors beperkt. Nu is de vraag wie de factuur uit het verleden betaalt. Trouw aan het beleid van haar regering kiest minister Turtelboom ervoor om de gezinnen te treffen. Dat is een politieke keuze, geen erfenis van de sp.a.'De partij brengt in herinnering dat Van den Bossche de eerste was om het subsidiesteem te hervormen toen duidelijk was hoe veel mensen er gebruik van wilden maken. 'De kost die ondertussen gemaakt was in de periode van oversubsidiëring, werd niet meteen doorgerekend aan gezinnen en bedrijven. Dat was het gevolg van de beslissing van de federale overheid - met naast sp.a ook Open Vld en CD&V in de regering - om de distributienettarieven te bevriezen tot het moment waarop de gewesten bevoegd zouden worden. Verwijt men sp.a dat we de gezinnen toen niet op kosten gejaagd hebben?', zegt Vandenbroucke 'Wij zijn daar trots op. Open VLD en CD&V staan blijkbaar niet meer achter die beslissing en willen de factuur nu integraal doorschuiven naar de gezinnen. De eerste black-out is een feit, met name in het geheugen van minister Turtelboom.'De SP.A ziet nochtans een alternatief. 'De regering kan ervoor opteren om de achterstallige kosten, gespreid over meerdere jaren, weg te werken', besluit Vandenbroecke. 'Dat kan door ze deels te verwerken in de energieprijzen, deels door ze te laten dragen via een netvergoeding die betaald wordt door de mensen met zonnepanelen.' (JH)