'Ik ga akkoord met de Nederlandse regering, die Rusland oproept om de verantwoordelijkheid voor de crash op zich te nemen', zei Stoltenberg. Hij beschreef het drama, waarbij alle 298 passagiers omkwamen, als een 'direct gevolg' van de Russische agressie tegenover Oekraïne.

Nederland en Australië beschuldigden Rusland van het neerhalen van vlucht MH17 na een internationaal onderzoek. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de Buk-raketten die gebruikt werden om het vliegtuig neer te halen, uit Rusland kwamen.

Stoltenberg noemde een 'meer assertief' Rusland een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van de NAVO-leden. Hij wees daarbij op de Russische inmenging in verkiezingen, cyberaanvallen en het gebruik van geweld tegen buurlanden. De secretaris-generaal zei tijdens de Parlementaire Assemblee van de NAVO, die in Warschau plaatsvond, dat de trans-Atlantische organisatie zal reageren met een combinatie van afschrikking en politieke dialoog.

Hij omschreef Oekraïne en Georgië als 'dichte NAVO-partners' en beloofde blijvende politieke steun voor de twee buurlanden van Rusland.

Ook de terreurbeweging Islamitische Staat en de situatie in Afghanistan werden besproken tijdens het overleg. Nadat hij de vergadering had toegesproken, ontmoette Stoltenberg de Poolse president Andrzej Duda.

'Ik ga akkoord met de Nederlandse regering, die Rusland oproept om de verantwoordelijkheid voor de crash op zich te nemen', zei Stoltenberg. Hij beschreef het drama, waarbij alle 298 passagiers omkwamen, als een 'direct gevolg' van de Russische agressie tegenover Oekraïne. Nederland en Australië beschuldigden Rusland van het neerhalen van vlucht MH17 na een internationaal onderzoek. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de Buk-raketten die gebruikt werden om het vliegtuig neer te halen, uit Rusland kwamen. Stoltenberg noemde een 'meer assertief' Rusland een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van de NAVO-leden. Hij wees daarbij op de Russische inmenging in verkiezingen, cyberaanvallen en het gebruik van geweld tegen buurlanden. De secretaris-generaal zei tijdens de Parlementaire Assemblee van de NAVO, die in Warschau plaatsvond, dat de trans-Atlantische organisatie zal reageren met een combinatie van afschrikking en politieke dialoog. Hij omschreef Oekraïne en Georgië als 'dichte NAVO-partners' en beloofde blijvende politieke steun voor de twee buurlanden van Rusland. Ook de terreurbeweging Islamitische Staat en de situatie in Afghanistan werden besproken tijdens het overleg. Nadat hij de vergadering had toegesproken, ontmoette Stoltenberg de Poolse president Andrzej Duda.