Oud-burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck (CD&V) wil graag opnieuw burgemeester van zijn stad worden. Dat liet hij uitschijnen tijdens een gesprek in De Ochtend op Radio 1.

'Velen zijn verrast door de recente wending in Kortrijk,' verwees De Clerck naar de anti-CD&V-coalitie die na de verkiezingen werd gevormd door Open VLD, N-VA en SP.A waardoor Vincent Van Quickenborne burgemeester werd.

Voorakkoord

Van Quickenborne hield eerst vol dat hij nooit een voorakkoord had gesloten, maar moest later toegeven dat dit toch het geval was.

Het opzij zetten van Stefaan De Clerck als burgemeester van Kortrijk was één van de meest verrassende en voor sommigen één van de meest dramatische gevolgen van de jongste gemeenteraadsverkiezingen. De Clerck was 12 jaar burgemeester. De CD&V haalde in zijn stad een monsterscore met 33 procent van de stemmen.

Terugkeer

'Wij blijven ons inzetten voor Kortrijk en de Kortrijkzanen,' zei De Clerck. 'We hebben met de CD&V altijd zeer goed bestuurd. Ik denk dat ik met recht en reden kan vragen om terug te komen als bestuurder. Dat is zeker nog mogelijk.'

Yves Leterme

De Clerck was begin jaren 2000 nationaal voorzitter van wat toen nog CVP heette. Toen zijn partij in 2003 de federale verkiezingen verloor, moest hij baan ruimen voor Yves Leterme. De oud-premier, die nu een functie uitoefent bij de OESO, liet enkel dagen geleden weten dat hij bij de verkiezingen volgend jaar niet beschikbaar is voor zijn partij. Hij zal zich niet verkiesbaar stellen.

'Alle begrip daarvoor,' zei De Clerck daarover. 'Ik begrijp heel goed dat hij zijn Europese loopbaan koestert en dat hij daar nog stappen in kan zetten.'

Over Felix De Clerck, zijn zoon met politieke ambities, die onder meer op Twitter erg actief is zei hij: 'Ik zal hem steunen, maar ook beschermen waar dat nodig is.' (EE)

Oud-burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck (CD&V) wil graag opnieuw burgemeester van zijn stad worden. Dat liet hij uitschijnen tijdens een gesprek in De Ochtend op Radio 1. 'Velen zijn verrast door de recente wending in Kortrijk,' verwees De Clerck naar de anti-CD&V-coalitie die na de verkiezingen werd gevormd door Open VLD, N-VA en SP.A waardoor Vincent Van Quickenborne burgemeester werd. Voorakkoord Van Quickenborne hield eerst vol dat hij nooit een voorakkoord had gesloten, maar moest later toegeven dat dit toch het geval was. Het opzij zetten van Stefaan De Clerck als burgemeester van Kortrijk was één van de meest verrassende en voor sommigen één van de meest dramatische gevolgen van de jongste gemeenteraadsverkiezingen. De Clerck was 12 jaar burgemeester. De CD&V haalde in zijn stad een monsterscore met 33 procent van de stemmen. Terugkeer 'Wij blijven ons inzetten voor Kortrijk en de Kortrijkzanen,' zei De Clerck. 'We hebben met de CD&V altijd zeer goed bestuurd. Ik denk dat ik met recht en reden kan vragen om terug te komen als bestuurder. Dat is zeker nog mogelijk.' Yves Leterme De Clerck was begin jaren 2000 nationaal voorzitter van wat toen nog CVP heette. Toen zijn partij in 2003 de federale verkiezingen verloor, moest hij baan ruimen voor Yves Leterme. De oud-premier, die nu een functie uitoefent bij de OESO, liet enkel dagen geleden weten dat hij bij de verkiezingen volgend jaar niet beschikbaar is voor zijn partij. Hij zal zich niet verkiesbaar stellen. 'Alle begrip daarvoor,' zei De Clerck daarover. 'Ik begrijp heel goed dat hij zijn Europese loopbaan koestert en dat hij daar nog stappen in kan zetten.' Over Felix De Clerck, zijn zoon met politieke ambities, die onder meer op Twitter erg actief is zei hij: 'Ik zal hem steunen, maar ook beschermen waar dat nodig is.' (EE)