Stefaan De Clerck, tot deze gemeenteraadsverkiezingen de burgemeester van Kortrijk, regaeert verontwaardigd op de "anti-CD&V-coalitie" die Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gevormd heeft met de Kortrijkse N-VA en SP.A.

Ook al kon uitdager Vincent Van Quickenborne zittend burgemeester Stefaan De Clerck niet verslaan op aantal stemmen, toch mag hij d ekomende zes jaar de burgemeestersjerp omgorden omdat hij met N-VA en SP.A een coalitie smeedde.

Een politieke zet waarop De Clerck erg verontwaardigd reageert: "De kiezer heeft gesproken, maar er is niet geluisterd. Waren deze gemeenteraadsverkiezingen rechtstreekse burgemeestersverkiezingen, zoals door sommigen bepleit (De Clerck alludeert op Van Quickenborne, red.), dan nog zou Vincent Van Quickenborne het niet gehaald hebben. De zittende meerderheid is niet afgestraft en ook uit peilingen bleek dat 66 procent van de Kortrijkzanen tevreden was over het bestuur."

Met een derde van de stemmen is CD&V nog steeds de sterkste partij van Kortrijk, benadrukte De Clerck.

De Clerck: 'Na een anti-campagne, nu ook een anti-CD&V-coalitie gevormd'

"Na een anti-campagne, wordt nu ook een anti-CD&V-coalitie gevormd. Ik weet dat politiek ruw en rauw kan zijn, maar dit kon ik me niet voorstellen", aldus De Clerck, die woelige watertjes heeft doorzwommen als minister van Justitie en voorzitter was toen de CVP vervelde naar CD&V.

"Ik kende de agenda van Open VLD, maar dat de N-VA en de SP.A daar blind zijn in meegestapt, is onbegrijpelijk. Voor de verkiezingen was afgesproken met Open VLD, N-VA, SP.A en Groen om open en constructief het gesprek aan te gaan. Maar daar is geen aanzet toe gegeven. Ik voel me bedrogen."

"Ik heb dan ook veel begrip en sympathie voor Patrick Janssens (SP.A). We waren samen partijvoorzitter, en hebben samen aan ene stad gebouwd. in zijn geval de moeilijkste van Vlaanderen."

Dirk Vandenberghe / Simon Demeulemeester

Stefaan De Clerck, tot deze gemeenteraadsverkiezingen de burgemeester van Kortrijk, regaeert verontwaardigd op de "anti-CD&V-coalitie" die Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gevormd heeft met de Kortrijkse N-VA en SP.A.Ook al kon uitdager Vincent Van Quickenborne zittend burgemeester Stefaan De Clerck niet verslaan op aantal stemmen, toch mag hij d ekomende zes jaar de burgemeestersjerp omgorden omdat hij met N-VA en SP.A een coalitie smeedde. Een politieke zet waarop De Clerck erg verontwaardigd reageert: "De kiezer heeft gesproken, maar er is niet geluisterd. Waren deze gemeenteraadsverkiezingen rechtstreekse burgemeestersverkiezingen, zoals door sommigen bepleit (De Clerck alludeert op Van Quickenborne, red.), dan nog zou Vincent Van Quickenborne het niet gehaald hebben. De zittende meerderheid is niet afgestraft en ook uit peilingen bleek dat 66 procent van de Kortrijkzanen tevreden was over het bestuur."Met een derde van de stemmen is CD&V nog steeds de sterkste partij van Kortrijk, benadrukte De Clerck. De Clerck: 'Na een anti-campagne, nu ook een anti-CD&V-coalitie gevormd'"Na een anti-campagne, wordt nu ook een anti-CD&V-coalitie gevormd. Ik weet dat politiek ruw en rauw kan zijn, maar dit kon ik me niet voorstellen", aldus De Clerck, die woelige watertjes heeft doorzwommen als minister van Justitie en voorzitter was toen de CVP vervelde naar CD&V. "Ik kende de agenda van Open VLD, maar dat de N-VA en de SP.A daar blind zijn in meegestapt, is onbegrijpelijk. Voor de verkiezingen was afgesproken met Open VLD, N-VA, SP.A en Groen om open en constructief het gesprek aan te gaan. Maar daar is geen aanzet toe gegeven. Ik voel me bedrogen.""Ik heb dan ook veel begrip en sympathie voor Patrick Janssens (SP.A). We waren samen partijvoorzitter, en hebben samen aan ene stad gebouwd. in zijn geval de moeilijkste van Vlaanderen."Dirk Vandenberghe / Simon Demeulemeester