Tussen 2010 en 2015 ging het aantal strafrechtelijke veroordelingen voor racisme en xenofobie van 49 naar 19 op basis van de antiracismewet van 1981. Dat schrijven De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad maandag.

Rechtsantropoloog Jogchum Vrielink (KU Leuven) vindt de daling niet noodzakelijk slecht. 'Een strafzaak duurt vaak lang en de bewijslast is hoog', zegt Vrielink. 'Veel belangrijker is dat mensen, voor discriminerende handelingen, nu ook de burgerrechtelijke weg kunnen kiezen.'

De antiracismewet werd volgens Vrielink jarenlang ongrondwettelijk toegepast, aldus Vrielink. 'Het gros van de veroordelingen ging vroeger over beledigingen met racistische ondertoon. Voor zulke zaken is de antiracismewet nooit bedoeld geweest. Die zegt dat je als dader moet aanzetten tot haat en geweld, dat je ook de intentie moet hebben om dat te doen.' (BELGA/JVL)

Tussen 2010 en 2015 ging het aantal strafrechtelijke veroordelingen voor racisme en xenofobie van 49 naar 19 op basis van de antiracismewet van 1981. Dat schrijven De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad maandag. Rechtsantropoloog Jogchum Vrielink (KU Leuven) vindt de daling niet noodzakelijk slecht. 'Een strafzaak duurt vaak lang en de bewijslast is hoog', zegt Vrielink. 'Veel belangrijker is dat mensen, voor discriminerende handelingen, nu ook de burgerrechtelijke weg kunnen kiezen.'De antiracismewet werd volgens Vrielink jarenlang ongrondwettelijk toegepast, aldus Vrielink. 'Het gros van de veroordelingen ging vroeger over beledigingen met racistische ondertoon. Voor zulke zaken is de antiracismewet nooit bedoeld geweest. Die zegt dat je als dader moet aanzetten tot haat en geweld, dat je ook de intentie moet hebben om dat te doen.' (BELGA/JVL)