‘Steeds dezelfde gezichten op VRT werkt kijkers op de zenuwen’

De VRT moet, zowel in de actualiteits- als in de amusementsprogramma’s, stoppen met altijd dezelfde gezichten op te voeren, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur.

Verschillende parlementsleden uitten in het debat in het Vlaams parlement hun ongenoegen over het feit dat de VRT vaak dezelfde mensen uitnodigt.

“Dat is inderdaad een heikel punt”, aldus Van den Brande. “De nieuwsredactie hebben we uitdrukkelijk gevraagd om de lijsten van experts te vebreden. Maar ook de redacties van de amusementsprogramma’s worden aangespoord om breder te gaan. We zien al jarenlang dezelfde gezichten opduiken, vroeger in De Laatste Show, nu in Café Corsari en in Reyers Laat. Dat werkt de kijkers op de zenuwen”, lichtte hij na de zitting toe.

De VRT-top kreeg in de parlementscommissie ook meerdere vragen over de productie buitenshuis. “Volgens de beheersovereenkomst moet minstens 25 procent van de tv-productie door andere huizen worden aangeleverd”, zei gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter. “Op dit moment halen we 30 procent.”

Een nieuwe samenwerking met Woestijnvis, dat momenteel ietwat onder de verwachtingen presteert met VIER en VIJF, is voorlopig niet aan de orde. “Dat is enkel mogelijk als er een Chinese muur wordt opgetrokken tussen het productiehuis en VIER en VIJF”, zei De Preter. “Die is er momenteel niet. Een nieuwe samenwerking is dus niet aan de orde.”

Te weinig Vlaamse producties

Uit de jaarlijkse evaluatie van de beheersovereenkomst door de Vlaamse Regulator voor de Media in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement blijkt overigens dat het aandeel Vlaamse producties op Eén en Canvas daalde in 2012 van 66,4 tot 61,8 procent, terwijl de norm in de nieuwe beheersovereenkomst werd opgetrokken tot 65 procent.

Die percentages zijn volgens de top van de omroep echter een vertekening. “In absolute cijfers is het aantal eigen producties gestegen, van 2.348 uur tot 2.700 uur”, zei gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter. “Door de opstart van een derde net moest er echter een groter aantal zenduren worden gevuld, waardoor het aandeel is gedaald. Dit blijft natuurlijk heel vervelend.”

Nederlandstalige muziek

Ander minpuntje in de evaluatie door de VRM is het aandeel Nederlandstalige muziek op de eerste twee radionetten. Radio 1 draaide vorig jaar slechts 12,7 procent Nederlandstalig waar dat 15 procent zou moeten zijn en Radio 2 haalde 27,7 procent waar naar 30 procent moet worden gestreefd. “De voorbije jaren hebben we een belangrijke stijging geboekt en vanaf juli 2013 halen we het streefcijfer”, pareerde De Preter de kritiek. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content