Dat schrijven de kranten L'Echo, De Standaard en De Tijd.

Het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Comité I), het controle-orgaan voor de Staatsveiligheid, meldt in een rapportdat de inlichtingensdiensten verdrinken in de stroom aan informatie die verband houdt met Syriëgangers.

Eind vorig jaar lagen er 10.000 documenten over filières tussen België en Syrie ter analyse, en daarbij kwamen nog 3.000 berichten van buitenlandse inlichtingendiensten.

Overuren

Volgens het Comité I heeft de Staatsveiligheid te weinig mensen beschikbaar om die informatiestroom te verwerken. De analysten hebben gemiddeld 2,5 maanden vakantie te goed als compensatie voor overuren. "Dat wordt op termijn een structureel probleem en risico".

Daarnaast worden "andere bedreigingen", ook andere terreurbedreigingen, niet meer voldoende serieus genomen en aangepakt, aldus het Comité I, terwijl er geen enkele reden is om aan te nemen dat die dreiging minder wordt.

Het Comité I stelt voor dat de Staatsveiligheid nauwer samenwerkt met de militaire inlichtingendienst om bronnen te raadplegen in het buitenland, sociale media in de gaten te houden en op het internet contact te zoeken met doelwitten.

Over dit alles wordt vandaag in het parlement in besloten commissie vergaderd.

(Belga/RR)

Dat schrijven de kranten L'Echo, De Standaard en De Tijd. Het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Comité I), het controle-orgaan voor de Staatsveiligheid, meldt in een rapportdat de inlichtingensdiensten verdrinken in de stroom aan informatie die verband houdt met Syriëgangers. Eind vorig jaar lagen er 10.000 documenten over filières tussen België en Syrie ter analyse, en daarbij kwamen nog 3.000 berichten van buitenlandse inlichtingendiensten.Volgens het Comité I heeft de Staatsveiligheid te weinig mensen beschikbaar om die informatiestroom te verwerken. De analysten hebben gemiddeld 2,5 maanden vakantie te goed als compensatie voor overuren. "Dat wordt op termijn een structureel probleem en risico".Daarnaast worden "andere bedreigingen", ook andere terreurbedreigingen, niet meer voldoende serieus genomen en aangepakt, aldus het Comité I, terwijl er geen enkele reden is om aan te nemen dat die dreiging minder wordt.Het Comité I stelt voor dat de Staatsveiligheid nauwer samenwerkt met de militaire inlichtingendienst om bronnen te raadplegen in het buitenland, sociale media in de gaten te houden en op het internet contact te zoeken met doelwitten.Over dit alles wordt vandaag in het parlement in besloten commissie vergaderd. (Belga/RR)