De Europese Commissie is eerder een procedure gestart tegen ons land na klachten over de Gegevensbechermingsautoriteit. Die Belgische privacywaakhond zou niet onafhankelijk genoeg optreden. Een van de spilfiguren daarbij is Frank Robben, die niet alleen lid is van de Gegevensbeschermingsautoriteit, maar dus ook administrateur-generaal is bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Volgens staatssecretaris Michel is er sprake van een 'situatie van onverenigbaarheid en moet Robben een stap opzij zetten', zo zei Michel op Bel -RTL.

Lees ook: Frank Robben uitgeroepen tot 'Big Brother van het Jaar'

.

Volgens Michel ligt de bal in het kamp van het parlement. 'Het parlement, dat hem in 2018 die functie heeft gegeven, moet optreden. Het kan ingrijpen om een einde te maken aan deze onverenigbaarheid', aldus Michel.

Robben zelf heeft zich destijds altijd verdedigd tegen de insinuaties van belangenvermenging. Hij zei daar enkele maanden geleden zelf over dat hij altijd transparant is in zijn mandaten, dat die ook gekend waren voor hij bij de Gegevensbeschermingsautoriteit begon. Maar ook dat hij wel externe expertise levert, maar niet deelneemt aan overleg in situaties waar hij betrokken partij is, of er belangen bij heeft.

Mathieu Michel (MR) op 5 oktober 2020., Belga
Mathieu Michel (MR) op 5 oktober 2020. © Belga
De Europese Commissie is eerder een procedure gestart tegen ons land na klachten over de Gegevensbechermingsautoriteit. Die Belgische privacywaakhond zou niet onafhankelijk genoeg optreden. Een van de spilfiguren daarbij is Frank Robben, die niet alleen lid is van de Gegevensbeschermingsautoriteit, maar dus ook administrateur-generaal is bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Volgens staatssecretaris Michel is er sprake van een 'situatie van onverenigbaarheid en moet Robben een stap opzij zetten', zo zei Michel op Bel -RTL.. Volgens Michel ligt de bal in het kamp van het parlement. 'Het parlement, dat hem in 2018 die functie heeft gegeven, moet optreden. Het kan ingrijpen om een einde te maken aan deze onverenigbaarheid', aldus Michel.Robben zelf heeft zich destijds altijd verdedigd tegen de insinuaties van belangenvermenging. Hij zei daar enkele maanden geleden zelf over dat hij altijd transparant is in zijn mandaten, dat die ook gekend waren voor hij bij de Gegevensbeschermingsautoriteit begon. Maar ook dat hij wel externe expertise levert, maar niet deelneemt aan overleg in situaties waar hij betrokken partij is, of er belangen bij heeft.