SP.A wil verbod op wilde stakingen

De Vlaamse socialisten willen optreden tegen wilde stakingen bij het spoor. “Het is onverantwoord dat de treinreizigers opnieuw worden gegijzeld”, zegt fractieleidster Karin Temmerman.

SP.A-Kamerfactievoorzitter Temmerman wil niet raken aan het stakingsrecht. Ze vindt het ook een slecht idee om het personeel tot een minimumdienstverlening te verplichten. “Je hebt twee derde van alle NMBS-personeel nodig om bijvoorbeeld op de hoofdlijnen elk uur een trein te laten rijden. En je kunt toch geen halve treinen laten rijden?’

Regels

Wel wil de socialiste de wilde stakingen aanpakken. Samen met partijgenoot David Geerts werkte ze een wetsvoorstel uit op basis van het protocolakkoord tussen de spoorbonden en de NMBS-directie uit 2008. Dat voorziet in een verplichte, voorafgaande overlegprocedure en duidelijke regels, maar wordt niet altijd even goed toegepast.

Onwettig afwezig

Concreet zou wie de regels niet respecteert en tot een wilde staking overgaat, onwettig afwezig zijn. Daar staan in het arbeidsrecht strenge sancties op. De vakbonden zouden wilde stakingen achteraf ook niet meer kunnen erkennen, aldus nog de SP.A’ers. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content