De leden van de sp.a kwamen vandaag -zaterdag - bijeen op een partijcongres. 1.300 leden tekenden present.

Op het congres in Antwerpen werd zaterdagvoormiddag gedebatteerd over het al dan niet verplicht maken van de kinderopvang en de kleuterklas. Uiteindelijk werd beslist dat het partijprogramma voortaan ijvert voor verplicht kleuteronderwijs voor iedereen.

Het idee is niet nieuw, want ruim tien jaar geleden - in 2007 - pleitte toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke al voor verplicht kleuteronderwijs.

Het partijcongres kreeg zaterdag een erg radicale resolutie voorgeschoteld, waarbij één dag kinderopvang werd verplicht vanaf het kind zes maanden oud is. Dat zou naar twee dagen stijgen vanaf het tweede levensjaar en drie dagen van het derde levensjaar, in de kleuterklas.

Na een debat van drie kwartier en een 25-tal sprekers bleek de weerstand voor een verplichting vanaf het eerste levensjaar erg groot te zijn.

Waar gaan alle kinderen naartoe moeten? Er is onvoldoende opvangcapaciteit, die kwalitatief en betaalbaar is, klonk het bij heel wat sprekers. Niet ieder kind is ook gebaat bij opvang, dus kan er beter werk gemaakt worden om ouders te stimuleren en voldoende opvang te voorzien.

Uiteindelijk bleek het amendement van de Brusselse afdeling een ruime meerderheid te krijgen. Met één of twee dagen gratis kinderopvang - naargelang de leeftijd - en de verplichting om vanaf drie jaar drie dagen naar de kleuterklas te gaan. Daarnaast werd ook het amendement goedgekeurd dat de leerplicht naar drie jaar verlaagt.

Het hoofdthema van het partijcongres van de sp.a vandaag is 'zorg'. "We doen dat omdat we in een zorgcrisis zitten", verduidelijkte partijvoorzitter John Crombez in 'De ochtend' op Radio 1.

"Zowel in de jeugdzorg als in de gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg zijn er wachtlijsten. Het is een kwestie van keuzes en de huidige regeringen maken de verkeerde keuzes", aldus de partijvoorzitter.

De leden van de sp.a kwamen vandaag -zaterdag - bijeen op een partijcongres. 1.300 leden tekenden present. Op het congres in Antwerpen werd zaterdagvoormiddag gedebatteerd over het al dan niet verplicht maken van de kinderopvang en de kleuterklas. Uiteindelijk werd beslist dat het partijprogramma voortaan ijvert voor verplicht kleuteronderwijs voor iedereen.Het idee is niet nieuw, want ruim tien jaar geleden - in 2007 - pleitte toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke al voor verplicht kleuteronderwijs. Het partijcongres kreeg zaterdag een erg radicale resolutie voorgeschoteld, waarbij één dag kinderopvang werd verplicht vanaf het kind zes maanden oud is. Dat zou naar twee dagen stijgen vanaf het tweede levensjaar en drie dagen van het derde levensjaar, in de kleuterklas. Na een debat van drie kwartier en een 25-tal sprekers bleek de weerstand voor een verplichting vanaf het eerste levensjaar erg groot te zijn. Waar gaan alle kinderen naartoe moeten? Er is onvoldoende opvangcapaciteit, die kwalitatief en betaalbaar is, klonk het bij heel wat sprekers. Niet ieder kind is ook gebaat bij opvang, dus kan er beter werk gemaakt worden om ouders te stimuleren en voldoende opvang te voorzien. Uiteindelijk bleek het amendement van de Brusselse afdeling een ruime meerderheid te krijgen. Met één of twee dagen gratis kinderopvang - naargelang de leeftijd - en de verplichting om vanaf drie jaar drie dagen naar de kleuterklas te gaan. Daarnaast werd ook het amendement goedgekeurd dat de leerplicht naar drie jaar verlaagt. Het hoofdthema van het partijcongres van de sp.a vandaag is 'zorg'. "We doen dat omdat we in een zorgcrisis zitten", verduidelijkte partijvoorzitter John Crombez in 'De ochtend' op Radio 1. "Zowel in de jeugdzorg als in de gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg zijn er wachtlijsten. Het is een kwestie van keuzes en de huidige regeringen maken de verkeerde keuzes", aldus de partijvoorzitter.