Met een lastenverlaging zoals wij die hadden doorgevoerd waren er binnen vier jaar 28.000 jobs extra in plaats van de 5.000 die de federale regering zal creëren. Dat zegt SP.A in een analyse van het nieuwe beleid, aan de vooravond van de nationale betoging.

'Wij stappen morgen heel duidelijk mee in de manifestatie', zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback. 'De inspanningen die de federale en de Vlaamse regering vragen, worden namelijk heel eenzijdig opgelegd aan een categorie die zo al onder druk staat: zij die 's ochtends opstaan om te gaan werken. Voor de meeste gezinnen in dit land is het perspectief op toekomstige vooruitgang verdwenen.'

6.481 duurder om twee kinderen op te voeden

SP.A becijferde dat het in de huidige situatie 6.481 euro duurder is geworden om twee kinderen op te voeden van de geboorte tot het diploma hoger onderwijs. De partij hield daarbij rekening met het gedaalde kindergeld en de gestegen kost van het onderwijs. Een huis verwerven is volgens de socialisten zelfs tot 40.000 euro duurder geworden, door de hervorming van de registratierechten, van de woonbonus en van de renovatievoorwaarden.

Op basis van gegevens van het Planbureau rekent SP.A voor dat het met dezelfde lastenverlaging 28.000 in plaats van 5.000 jobs had kunnen creëren. 'Wij hadden die lastenverlaging gefinancierd met een vermogenswinstbelasting in plaats van met een indexsprong', zegt Kamerfractieleidster Karin Temmerman.

Banen

'Door de verlaging gericht door te voeren in die jobs waar dat het meest nodig is en door de koopkracht in stand te houden met de index, hadden we 40.000 extra banen mogelijk gemaakt. Het effect van de vermogenswinstbelasting zou 12.000 banen kosten, wat ons op een totaal van 28.000 had gebracht.'

Zover komt het dus niet, want SP.A viel zowel federaal als Vlaams buiten de regering. 'Daarom komen wij op straat', aldus Tobback. 'En als het morgen luid is en er wordt niet geluisterd, dan zal het de komende maanden en jaren enkel luider worden.' (Belga/AVE)

Met een lastenverlaging zoals wij die hadden doorgevoerd waren er binnen vier jaar 28.000 jobs extra in plaats van de 5.000 die de federale regering zal creëren. Dat zegt SP.A in een analyse van het nieuwe beleid, aan de vooravond van de nationale betoging.'Wij stappen morgen heel duidelijk mee in de manifestatie', zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback. 'De inspanningen die de federale en de Vlaamse regering vragen, worden namelijk heel eenzijdig opgelegd aan een categorie die zo al onder druk staat: zij die 's ochtends opstaan om te gaan werken. Voor de meeste gezinnen in dit land is het perspectief op toekomstige vooruitgang verdwenen.' SP.A becijferde dat het in de huidige situatie 6.481 euro duurder is geworden om twee kinderen op te voeden van de geboorte tot het diploma hoger onderwijs. De partij hield daarbij rekening met het gedaalde kindergeld en de gestegen kost van het onderwijs. Een huis verwerven is volgens de socialisten zelfs tot 40.000 euro duurder geworden, door de hervorming van de registratierechten, van de woonbonus en van de renovatievoorwaarden. Op basis van gegevens van het Planbureau rekent SP.A voor dat het met dezelfde lastenverlaging 28.000 in plaats van 5.000 jobs had kunnen creëren. 'Wij hadden die lastenverlaging gefinancierd met een vermogenswinstbelasting in plaats van met een indexsprong', zegt Kamerfractieleidster Karin Temmerman. 'Door de verlaging gericht door te voeren in die jobs waar dat het meest nodig is en door de koopkracht in stand te houden met de index, hadden we 40.000 extra banen mogelijk gemaakt. Het effect van de vermogenswinstbelasting zou 12.000 banen kosten, wat ons op een totaal van 28.000 had gebracht.' Zover komt het dus niet, want SP.A viel zowel federaal als Vlaams buiten de regering. 'Daarom komen wij op straat', aldus Tobback. 'En als het morgen luid is en er wordt niet geluisterd, dan zal het de komende maanden en jaren enkel luider worden.' (Belga/AVE)