N-VA heeft de startnota van informateur Bart De Wever voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen naar CD&V en Open VLD gestuurd. Die twee partijen hebben maandag aangegeven dat ze deel willen nemen aan de formatiegesprekken. SP.A zegt intussen ook te hebben 'vernomen' dat de startnota naar de liberale en naar de christendemocratische partij is gestuurd. 'We hebben van in het begin gekozen voor een open dialoog met focus op inhoud. En die lat lag voor ons hoog met sociale keuzes die in Vlaanderen opnieuw voor zekerheid moeten zorgen, voor iedereen', zo reageert de partij op de vaststelling dat ze niet meer betrokken wordt bij de Vlaamse regeringsgesprekken.

SP.A zegt dat de focus van de partij vooral lag op het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg, een sociaal klimaatbeleid en op investeringen in onderwijs, zorg en openbaar vervoer. 'We herkennen de thema's uit de startnota van de informateur, maar het resultaat oogt op het eerste gezicht bijzonder pover', zegt de partij daarover. 'De Vlaming krijgt dezelfde regering met met even vage beloftes als vijf jaar terug. Dit lijken niet de noodzakelijke hervormingen die Vlaanderen nodig heeft.'

Vakbond dreigt met acties

ACOD Overheidsdiensten waarschuwt de toekomstige Vlaamse regeringsonderhandelaars ondertussen voor acties.

De startnota van De Wever wil 'zoals verwacht' het beleid van de vorige regering op vlak van personeel verderzetten. 'Hij spreekt over een slanke en tegelijk performante overheid en over een nieuwe efficiëntieoefening. Meer nog, hij stelt dat de contractuele aanwerving de regel wordt op alle bestuursniveaus. Hij wil opnieuw het verschil tussen ambtenaren en contractuelen inzake ziekteverlof wegwerken. Heeft De Wever het nog steeds niet begrepen?', werpt de socialistische overheidsvakbond op in een reactie.

De Wever is blijkbaar vergeten dat er op het einde van de vorige legislatuur zwaar gestaakt werd tegen wat hij opnieuw op tafel legt. Hij mag er echter zeker van zijn dat er opnieuw acties komen indien hij weer in dezelfde val trapt. De statutaire tewerkstelling blijft voor ons de regel, aldus ACOD Overheidsdiensten.

'We beseffen dat N-VA enkel contractuelen wil omdat zij dikwijls meer beïnvloedbaar zijn en bovendien gemakkelijker te ontslaan zijn. Het statutair ambt heeft volledige objectiviteit en bescherming zodat zij op een neutrale manier de dienstverlening kunnen verschaffen. De heer De Wever wil echter dat zijn vrienden van de bedrijven niet te veel worden gecontroleerd - denk maar aan zijn uitspraak: 'VOKA is mijn baas'".

N-VA heeft de startnota van informateur Bart De Wever voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen naar CD&V en Open VLD gestuurd. Die twee partijen hebben maandag aangegeven dat ze deel willen nemen aan de formatiegesprekken. SP.A zegt intussen ook te hebben 'vernomen' dat de startnota naar de liberale en naar de christendemocratische partij is gestuurd. 'We hebben van in het begin gekozen voor een open dialoog met focus op inhoud. En die lat lag voor ons hoog met sociale keuzes die in Vlaanderen opnieuw voor zekerheid moeten zorgen, voor iedereen', zo reageert de partij op de vaststelling dat ze niet meer betrokken wordt bij de Vlaamse regeringsgesprekken. SP.A zegt dat de focus van de partij vooral lag op het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg, een sociaal klimaatbeleid en op investeringen in onderwijs, zorg en openbaar vervoer. 'We herkennen de thema's uit de startnota van de informateur, maar het resultaat oogt op het eerste gezicht bijzonder pover', zegt de partij daarover. 'De Vlaming krijgt dezelfde regering met met even vage beloftes als vijf jaar terug. Dit lijken niet de noodzakelijke hervormingen die Vlaanderen nodig heeft.'Vakbond dreigt met actiesACOD Overheidsdiensten waarschuwt de toekomstige Vlaamse regeringsonderhandelaars ondertussen voor acties.De startnota van De Wever wil 'zoals verwacht' het beleid van de vorige regering op vlak van personeel verderzetten. 'Hij spreekt over een slanke en tegelijk performante overheid en over een nieuwe efficiëntieoefening. Meer nog, hij stelt dat de contractuele aanwerving de regel wordt op alle bestuursniveaus. Hij wil opnieuw het verschil tussen ambtenaren en contractuelen inzake ziekteverlof wegwerken. Heeft De Wever het nog steeds niet begrepen?', werpt de socialistische overheidsvakbond op in een reactie.De Wever is blijkbaar vergeten dat er op het einde van de vorige legislatuur zwaar gestaakt werd tegen wat hij opnieuw op tafel legt. Hij mag er echter zeker van zijn dat er opnieuw acties komen indien hij weer in dezelfde val trapt. De statutaire tewerkstelling blijft voor ons de regel, aldus ACOD Overheidsdiensten. 'We beseffen dat N-VA enkel contractuelen wil omdat zij dikwijls meer beïnvloedbaar zijn en bovendien gemakkelijker te ontslaan zijn. Het statutair ambt heeft volledige objectiviteit en bescherming zodat zij op een neutrale manier de dienstverlening kunnen verschaffen. De heer De Wever wil echter dat zijn vrienden van de bedrijven niet te veel worden gecontroleerd - denk maar aan zijn uitspraak: 'VOKA is mijn baas'".