SP.A hekelt ‘schizofrene’ houding Bourgeois in hoofddoekenverbod

© Belga

SP.A wil dat minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gemeenten aan de grondrechten herinnert.

SP.A wil dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) een omzendbrief uitstuurt om de lokale besturen te herinneren aan het respect voor de fundamentele democratische rechten.

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi is immers niet opgezet met de “schizofrene” houding van Bourgeois ten aanzien van het Boomse hoofddoekenverbod voor gemeenteraadsleden. “Hij spreekt zelf van een manifeste schending, maar onderneemt niets”, hekelt ze.

“Een gevaarlijk precedent voor de democratie”, reageren Idrissi en Vlaams fractieleider Bart Van Malderen. “Erg dat het zo ver moet komen. Dit bewijst nogmaals dat verbieden in deze een hellend vlak creëert dat tot absurde en schokkende conclusies leidt.”

Fundamentele rechten

Voor de socialisten maakt het niet uit of het nu gaat om “een hoofddoek, een keppeltje of een pin met een Vlaamse leeuw”. “Het is fundamenteel ondemocratisch”, verwijzen ze naar de godsdienstvrijheid en het recht op vrije meningsuiting. “Dit zijn fundamentele rechten gewaarborgd in de grondwet.”

De socialisten zagen in het verleden immers al gelijkaardige voorstellen opduiken. “Het doet denken aan het voorstel van Zuhal Demir van N-VA in maart 2011 om levensbeschouwelijke symbolen in het parlement te verbieden (bij medewerkers, niet bij politici, nvdr.) en aan het voorstel van Anke Van dermeersch van Vlaams Belang in januari 2013 om hoofddoeken te verbieden voor gemeente- en districtsraadsleden in Antwerpen”, besluiten ze. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content