SP.A haalt nog net tien procent, De Wever weer populairste politicus in nieuwe peiling

08/12/17 om 20:41 - Bijgewerkt om 20:44

Bron: Belga

In Brussel en Wallonië lijkt de PS aan een remonte toe.

SP.A haalt nog net tien procent, De Wever populairste politicus in nieuwe peiling

Bart De Wever © Belga Image

Het gaat om een peiling in opdracht van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir en uitgevoerd door onderzoeksbureau IPSOS bij 2.546 respondenten van 27 november tot en met 4 december, dus na de uitbraak van de Land Invest-hetze in Antwerpen.

In Vlaanderen is het opmerkelijkste resultaat van de peiling dat SP.A, dat bij de verkiezingen van 2014 nog 14 procent van de stemmen telde, nog maar net meer dan 10 procent haalt. De partij voelt met 10,9 procent de hete adem van het opnieuw aan populariteit winnende Vlaams Belang, dat opnieuw op meer dan 10 procent (10,2) zou afklokken.

N-VA blijft de grootste partij met 29,5 procent van de stemmen, 3 procent minder dan bij de stembusgang van 2014. De tweede grootste partij, CD&V, volgt al op ruime afstand met 14,1 procent, een terugval van meer dan 4 procent in vergelijking met het resultaat in 2014. Groen bevestigt zijn opmars en sluit de Vlaamse top drie met 13,2 procent.

In de achterhoede zien ook de Vlaamse liberalen van Open VLD hun stemmenaantal teruglopen. In de nieuwe peiling zou de partij van Gwendolyn Rutten nog op 12,2 procent uitkomen. PvdA haalt net de kiesdrempel met 5,5 procent.

Brussel

In Brussel lijkt de PS aan een remonte toe. Bij de vorige peiling van de vier media, in september, werd de PS gehalveerd van 24,9 procent in 2014 naar 12,1 procent. Vandaag behaalt de PS opnieuw 17,6 procent en zou ze opnieuw de grootste partij in Brussel worden. De MR zou dezer dagen nog maar 16,5 procent van de kiezers charmeren in het hoofdstedelijk gewest, gevolgd door DéFi van Olivier Maingain met 15,8 procent. CDH moet het stellen met 5 procent.

Onder de Vlaamse partijen is N-VA met voorsprong de grootste met 6,1 procent van de stemmen.

Wallonië

In het zuiden van het land blijft de MR wel de grootste partij met 22,1 procent van de stemmen. De PS volgt in Wallonië op de tweede plaats met 19,5 procent, op de hielen gezeten door de PTB met 18,9 procent. In Wallonië moet het CDH het stellen met 8,3 procent van de stemmen.

De nieuwe Waalse regering zou dus geen meerderheid meer halen indien er vandaag verkiezingen zouden zijn. Ecolo haalt 11 procent van de stemmen.

Populairste

Bart De Wever is de nieuwe populairste politicus. Ondanks de Land Invest-hetze klimt de N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen van plaats 4 naar plaats 1. Hij wordt gevolgd door partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en premier Charles Michel (MR).

De interviews werden online afgenomen. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Wallonië, 3,1 procent in Vlaanderen en 4,2 procent in Brussel.

Onze partners