Een nieuw onderzoek van politicoloog Dave Sinardet (VUB) ontkracht de mythe dat Vlaamse politici sowieso meer autonomie willen dan de Franstaligen. Dat bericht De Standaard. Uit de resultaten blijkt onder meer dat MR en zelfs Ecolo meer dan de SP.A of Groen vragende partij zijn om bevoegdheden over te dragen aan gemeenschappen en gewesten.

Sinardet ging samen met twee onderzoekers van de UCL de mening na van alle 513 parlementsleden over de toekomst van het Belgisch federalisme. De helft van hen nam deel aan de studie, net voor het akkoord over de zesde staatshervorming werd bereikt.

Uit de resultaten blijkt dat MR en zelfs Ecolo meer dan de SP.A of Groen vragende partij zijn om bevoegdheden over te dragen aan gemeenschappen en gewesten. De resultaten liggen doorgaans dicht bij elkaar, op die van N-VA en Vlaams Belang na. "Zeventig procent van de N-VA kun je als 'separatisten' beschouwen, 30 procent als 'confederalisten' die nog enkele bevoegdheden op Belgisch niveau willen behouden", zegt Sinardet. Het confederalisme waar Open VMD en CD&V voor staan, ligt daar ver vanaf.

Open VLD meest verdeeld

Open VLD is het meest verdeeld. Een op de vier Vlaamse liberale parlementsleden wil een verregaande regionalisering, maar een nog grotere groep (meer dan 30 procent) wil een herfederalisering. De meeste parlementsleden voelen zich zowel Belg als Vlaming, Waal of Brusselaar. Bij de SP.A voelt ongeveer 94 procent zich meer Belg dan of evenveel Belg als Vlaming. Bij de MR bijvoorbeeld is dat 81,9 procent.

Oorzaken crisis: verschillen tussen Nederlands- en Franstaligen

De oorzaken van de politieke crisis van 2010-2011 zijn volgens de meeste respondenten "inhoudelijke verschillen tussen Nederlands- en Franstaligen" en een "gebrek aan communicatie tussen de taalgroepen". Ook de "opgeklopte verwachtingen rondom een staatshervorming" worden als oorzaak gezien.

Een nieuw onderzoek van politicoloog Dave Sinardet (VUB) ontkracht de mythe dat Vlaamse politici sowieso meer autonomie willen dan de Franstaligen. Dat bericht De Standaard. Uit de resultaten blijkt onder meer dat MR en zelfs Ecolo meer dan de SP.A of Groen vragende partij zijn om bevoegdheden over te dragen aan gemeenschappen en gewesten. Sinardet ging samen met twee onderzoekers van de UCL de mening na van alle 513 parlementsleden over de toekomst van het Belgisch federalisme. De helft van hen nam deel aan de studie, net voor het akkoord over de zesde staatshervorming werd bereikt.Uit de resultaten blijkt dat MR en zelfs Ecolo meer dan de SP.A of Groen vragende partij zijn om bevoegdheden over te dragen aan gemeenschappen en gewesten. De resultaten liggen doorgaans dicht bij elkaar, op die van N-VA en Vlaams Belang na. "Zeventig procent van de N-VA kun je als 'separatisten' beschouwen, 30 procent als 'confederalisten' die nog enkele bevoegdheden op Belgisch niveau willen behouden", zegt Sinardet. Het confederalisme waar Open VMD en CD&V voor staan, ligt daar ver vanaf.Open VLD meest verdeeldOpen VLD is het meest verdeeld. Een op de vier Vlaamse liberale parlementsleden wil een verregaande regionalisering, maar een nog grotere groep (meer dan 30 procent) wil een herfederalisering. De meeste parlementsleden voelen zich zowel Belg als Vlaming, Waal of Brusselaar. Bij de SP.A voelt ongeveer 94 procent zich meer Belg dan of evenveel Belg als Vlaming. Bij de MR bijvoorbeeld is dat 81,9 procent. Oorzaken crisis: verschillen tussen Nederlands- en FranstaligenDe oorzaken van de politieke crisis van 2010-2011 zijn volgens de meeste respondenten "inhoudelijke verschillen tussen Nederlands- en Franstaligen" en een "gebrek aan communicatie tussen de taalgroepen". Ook de "opgeklopte verwachtingen rondom een staatshervorming" worden als oorzaak gezien.