‘SP.A Antwerpen kreunt nog steeds onder nalatenschap van Patrick Janssens’

Tom Meeuws © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Het gaat Samen niet voor de wind. Na nieuwe onthullingen bood SP.A-kopman zijn ontslag aan, maar het partijbestuur van de socialisten weigerde dat. Hoe moet het nu verder met de roodgroene stadscoalitie?

Antwerps SP.A-topman Tom Meeuws heeft dinsdagavond zijn ontslag aangeboden als kandidaat op de roodgroene coalitielijst Samen. Meeuws zag geen andere optie, nadat onthullingen uit zijn loopbaan als directeur bij De Lijn het beeld schetsen van iemand die het niet al te nauw neemt met afspraken rond goed financieel bestuur. Het partijbestuur van SP.A dacht er evenwel anders over: het blijft achter Meeuws staan. Eerder op de avond had Wouter Van Besien, kopman van Groen in Antwerpen en lijsttrekker bij Samen, Meeuws’ exit nochtans bevestigd in Terzake. Vier vaststellingen over de roodgroene Antwerpse stadslijst:

Aan het leiderschap van Van Besien kan nog gewerkt worden

Voor Wouter Van Besien is het zonneklaar: dit was een beschadigingscampagne waarbij met modder gegooid en op de man gespeeld werd. ‘Dit is geen private kwestie. Het gaat over de manier waarop iemand met overheidsmiddelen omgaat,’ countert prof. Carl Devos (UGent). ‘Dat is niet irrelevant voor iemand die straks misschien opnieuw met overheidsmiddelen moet werken.’

Als gezicht van de lijst die Bart De Wever uit het stadhuis moet jagen, laat Van Besien de voorbije week geen al te sterke indruk na. Toen het Antwerpse integriteitsbureau de klacht over te nauwe banden tussen het stadsbestuur en bouwpromotoren zonder gevolg klasseerde, was hij amper te zien. ‘Gisteren heeft hij zich opnieuw een beetje verstopt. Hij liet weten achter Meeuws te staan, maar dat was het dan ook. Hij was duidelijk geen meester van de situatie,’ zegt Devos.

‘De lijsttrekker moet toch eens nadenken hoe hij over tien maanden zulke dossiers wilt aanpakken. Eerst dient hij met Samen zelf klacht in over goed en zedelijk bestuur, en vandaag hoor je diezelfde man zeggen dat hoe iemand omgaat met financiële voorschriften geen kwestie is voor een inhoudelijke discussie. Dat lijkt me niet evident.’

De relatie tussen SP.A en Groen wordt er niet beter op

Als de groenen nu klagen over een moddercampagne, dan moet je toch besluiten dat de partij daar mee aanleiding toe gegeven heeft.

In Terzake drukte Van Besien zijn respect uit voor de beslissing van Meeuws om op te stappen, maar het mag duidelijk zijn dat de Samen-lijsttrekker niet al te lang heeft geprobeerd hem op andere gedachten te brengen. Van Besien had Meeuws al eens tot de orde geroepen nadat hij zelf goed bevriend bleek met de mensen achter Land Invest, nota bene de bouwpromotor waarmee N-VA volgens Samen te nauwe banden onderhield. Nie wieder, klonk het toen – wél wieder, bleek uiteindelijk.

Dat Van Besien het ontslag van Meeuws – dat er uiteindelijk niet kwam – al vroeg op de avond bevestigde, zegt wat over het vertrouwen dat de groenen hebben in de socialisten. Ook omgekeerd groeit de wrevel. Toen Groen het lijsttrekkerschap van Samen binnenhaalde, werd de machtsverhouding tussen de twee belangrijkste linkse partijen al op zijn kop gezet. Het zelfvertrouwen van de groenen is het afgelopen jaar dan ook crescendo gegaan, tot frustratie van veel socialisten.

‘Bij SP.A vonden ze soms dat Groen politiek iets te veel de forcing voerde. Maar het legt hen ook geen windeieren: ze zijn in de perceptie nu eenmaal de partij van de propere handen,’ aldus Devos. ‘Toch heeft Groen ook bijgedragen tot een bepaalde politieke sfeer. Als ze nu klagen over een moddercampagne, dan moet je toch besluiten dat de partij daar mee aanleiding toe gegeven heeft.’

SP.A Antwerpen hangt in de touwen

De motor van Tom Meeuws lijkt maar moeizaam op toerental te komen. Meeuws erfde de lastige taak om de gehavende SP.A opnieuw relevant te maken in ’t Stad, maar slaagt daar slechts moeizaam in. In de roodgroene stadscoalitie Samen nam hij genoegen met een derde plaats, het lijsttrekkerschap werd gelaten aan Groen. Geen tekenen van een partij in bloei.

Carl Devos: ‘Eigenlijk worstelt SP.A Antwerpen nog steeds met de nalatenschap van Patrick Janssens. De Antwerpse afdeling heeft een geschiedenis van felle strijd, al is dat onder Meeuws enigszins gaan liggen. Hij wordt graag gezien door de basis.’ Dat kan meegespeeld hebben in de beslissing om Meeuws’ ontslag te weigeren, al is het even waarschijnlijk dat SP.A simpelweg geen geschikte vervanger klaar zag staan. De vraag is nu hoe geloofwaardig Meeuws, die naar eigen inzicht te gehavend was om op een lijst te gaan staan, de partij naar de verkiezingen kan leiden.

SP.A wijst naar N-VA

Crombez zegt dus dat een bestuurder confidentiële informatie naar de pers zou hebben gelekt om een politieke tegenstander te discrediteren. Dat is geen kleine mededeling.

Dit was een georkestreerd lek dat maar van een iemand kan komen: Marc Descheemaeker – dat was de analyse die SP.A-voorzitter John Crombez maakte in De Afspraak. Crombez verwees daarbij naar de dading die afgesloten zou zijn tussen Meeuws en De Lijn. Beide partijen zouden overeengekomen zijn om de reden voor Meeuws’ vertrek discreet te behandelen. ‘Dit is informatie die bijna niemand kan hebben,’ zegt Crombez Waarmee de SP.A-voorzitter tussen de lijnen door de berichtgeving leek te bevestigen: als de aantijgingen niet klopten, kon hij ze ook niet traceren naar de ene persoon die er weet van kon hebben.

Descheemaeker is niet alleen voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn maar is ook N-VA’er. Devos: ‘Crombez zegt dus dat een voorzitter van een raad van bestuur confidentiële informatie naar de pers zou hebben gelekt om een politieke tegenstander te discrediteren. Dat is geen kleine mededeling, dus ik hoop dat hij dat ook hard kan maken. Er zijn veel mensen die hier weet van hadden, en niet alleen bij N-VA. Je moet er dus niet voetstoots van uitgaan dat dit een marsorder van Bart De Wever zou geweest zijn.

‘Stel je voor dat het niet klopt: dat het van een liberaal komt, of zelf van een socialist die nog een eitje te pellen had. Dat kan je niet uitsluiten. Als je van zulke uitspraken niet zeker kan zijn, voedt je alleen maar de spiraal waarin het debat verzeild is geraakt. Hoogstaande politiek is dit allemaal niet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content