Somers wil dat burgemeesters ingrijpen bij grote drukte

Het Wintergloed-evenement in Brugge © Belga

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) roept steden en gemeenten op om de komende weken grote evenementen te vermijden.

De grote volkstoelopen in Brugge en Brussel afgelopen weekend waren volgens de Open VLD-minister ‘alarmerend’. Somers hoopt dat die voorbeelden een ‘wake-upcall’ zullen zijn voor andere steden en gemeenten. Hij rekent zowel op de burgemeesters om indien nodig in te grijpen (door desnoods winkelstraten te sluiten) als op de ‘verantwoordelijkheid van iedereen’. Dat veel steden en gemeenten vasthouden aan de geplande koopzondagen, is volgens Somers een goede zaak. Op die manier kunnen de winkelbezoeken volgens Somers meer gespreid worden.

De sluiting van de niet-essentiële winkels was volgens Somers overigens geen ‘absurde’ maar een ‘noodzakelijke’ maatregel. Dat zei hij in De Ochtend. Somers reageert daarmee op de kritiek die er is gekomen op een aantal uitspraken van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

In een interview met Terzake heeft minister Vandenbroucke gezegd dat het winkelen op zich ‘geen groot risico’ is op voorwaarde dat het een goed gecontroleerde manier gebeurt. Volgens de SP.A-minister moest er een ‘schokeffect’ gerealiseerd worden en paste de sluiting van de niet-essentiële winkels in die strategie. ‘Op een bepaald moment moet je zeggen den blok erop‘, besloot Vandenbroucke.

Die uitspraken botsten hier en daar op kritiek. Zo schoten ze bij N-VA-voorzitter Bart De Wever in het verkeerde keelgat. ‘Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezondheid zich baseerden op ratio en wetenschap. Niet dus’, reageerde De Wever op Twitter. ‘Als je middenstanders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregelen wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken.’

Maar Vlaams viceminister-president Bart Somers verdedigt de beslissing. ‘Dat was echt nodig. Ons gezondheidssysteem stond onder grote druk. (…) We moesten drastisch ingrijpen en er alles aan doen om contacten te vermijden.’

Partner Content