Sneuvelt het machtsbastion van CD&V in Genk?

Slaan de gemeenteraadsraadverkiezingen op 14 oktober in Genk een bres in de absolute meerderheid van de CD&V en haar burgemeester Wim Dries?

Slaan de gemeenteraadsraadverkiezingen op 14 oktober in Genk een bres in de absolute meerderheid van de CD&V en haar burgemeester Wim Dries? Voor Dries lijkt vooral de vraag aan de orde met wie hij Genk in de komende zes jaar wil besturen.

Meer dan een eeuw al wordt Genk geleid door christendemocraten. Pas in 2006 leek er een einde te komen aan hun absolute meerderheid. Maar de charismatische burgemeester Jef Gabriels kon dat toen nipt voorkomen. Zijn kartel CD&V/N-VA had amper 180 stemmen op overschot.

Intussen liggen de kaarten in Genk anders. In december 2009 nam Wim Dries de burgemeestersfakkel over, in een industriële stad die snel van uitzicht is veranderd sinds de sluiting van de laatste mijnen in 1987. De verwachting is dat hij en de CD&V de stad vanaf 2013 zullen moeten besturen met een coalitiepartner. De grote vraag is vooral met wie dat zal zijn.

De sporen van Gabriels

Dries heeft het niet onder markt om in het voetspoor van zijn voorganger te treden. Gabriels legde de basis voor een ingrijpende sociaaleconomische omschakeling van Genk, met onder meer het cultuurcentrum C-Mine, een wetenschapspark in Waterschei en de herinrichting van het stadscentrum. De werkloosheidcijfers in Genk terugdringen tot het Vlaamse gemiddelde lukte echter niet. Andere problemen zijn de aanhoudende hersenvlucht en het grote aantal laaggeschoolden in de voormalige mijncités.

Voor de aanpak ervan werd binnen de stedelijke administratie een uitgebreid sociaal apparaat uitgebouwd. Dries probeert daarnaast het leven in het stadscentrum een boost geven. Hij zet ook sterk in op het behoud van de sociale samenhang in Genk. Op dit ogenblik is de helft van de 65.000 inwoners van vreemde afkomst.

Luchtvervuiling

Een andere uitdaging is de zware luchtvervuiling door het metaalbedrijf Aperam op de industriële zone Genk-Zuid. Die treft de inwoners in een aantal naburige wijken. Dit dossier kwam vooral op de agenda door toedoen van Harrie Dewitte, PVDA-gemeenteraadslid en huisarts van Geneeskunde voor het Volk. Om deze tijdbom politiek te ontmijnen, heeft Dries intussen wel alle partijen in de Genkse gemeenteraad kunnen betrekken bij de uitwerking van een emissieplan.

De grootste oppositiepartij in Genk is Pro Genk, een kartel van SP.A, Groen en enkele onafhankelijken. Die heeft lang de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 uitgezweet. De Limburgse SP.A-top dropte toen Pukkelpopman Chokri Mahassine in Genk om de CD&V-meerderheid te breken. Hij slaagde niet in zijn missie en vertrok weer zonder blikken of blozen. Fractieleider van Pro Genk is Angelo Bruno, een gedreven zakenman die zich een links imago aanmeet. Een andere opvallende naam is die van Joke Quintens. Zij werd vorig jaar als running mate van Bruno Tobback verkozen tot ondervoorzitter van de SP.A.

Bruno en Quintens willen de stad mee besturen. Toch doen ze er goed aan terug te denken aan 2006. Pro Genk kreeg toen van Gabriels een schepenmandaat aangeboden, maar eiste er twee en belandde zo andermaal op de oppositiebanken.

De factor N-VA

Dat een mogelijke coalitie van CD&V en SP.A vanaf 2013 in Genk toch hoog scoort bij de lokale politieke bookmakers, is voor een deel ingegeven door de factor N-VA. Maar voorlopig is het koffiedik kijken hoe de N-VA de gunstige peilingen wil omzetten in een beter resultaat in Genk. Open VLD hield in 2006 ternauwernood twee zetels over en een van die twee raadsleden steunt als onafhankelijke het beleid van de meerderheid.

Bij het Vlaams Belang loopt Vlaams parlementslid Chris Janssens in de spits. Hij krijgt steun van Stijn Vangeneugden, jaren lang CD&V-schepen. Dat hij in 1987 Gabriels als burgemeester moest laten voorgaan, heeft hij nooit kunnen verkroppen. Sindsdien dreigt hij feiten aan het licht te brengen ‘die Genk op zijn grondvesten zullen doen daveren’. Genk wacht er nog altijd op.

Chris Nelis

Knack gaat met de stadsdossiers op zoek naar de uitdagingen van de gemeenteraadsverkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content